ua en ru

Мінфін не може отримувати персональні дані отримувачів соцвиплат без дозволу, - КСУ

Мінфін не може отримувати персональні дані отримувачів соцвиплат без дозволу, - КСУ Фото: КСУ (РБК-Україна)

КСУ вважає, що повноваження Мінфіну на безоплатне отримання інформації, що містить персональні дані, є дискреційними

Конституційний суд України визнав неконституційним надання Міністерству фінансів України права отримувати інформацію, що містить персональні дані. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на прес-службу суду.

Відповідно до рішення суду, тепер міністерство має запитати дозволу, перед тим, як отримувати дані щодо пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат.

"Конституційний суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень абзацу першого пункту 40 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України. Цим рішенням суд визнав такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), окремі положення абзацу першого пункту 40 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо права Міністерства фінансів України отримувати інформацію, що містить персональні дані", - сказано у повідомленні.

На думку суддів КСУ, повноваження міністерства на безоплатне отримання інформації, що містить персональні дані, є дискреційними, а тому вкрай необхідно, щоб оспорювані положення Бюджетного кодексу, які є підставою для здійснення відповідних повноважень Мінфіном, узгоджувалися з конституційним принципом верховенства права, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та заборона свавілля.

Разом з тим суд зауважує, що Мінфін може бути наділений повноваженнями щодо отримання та обробки інформації, яка містить персональні дані, лише для досягнення легітимної мети.

"Проте через відсутність будь-яких меж дискреції, встановленої законом, щодо подальших дій з інформацією, яка містить персональні дані, унеможливлюється навіть мінімальний захист суб'єкта персональних даних, не забезпечується передбачуваність застосування зазначених положень Кодексу", - вказують у КСУ.

Таким чином оспорюваними положеннями Кодексу не передбачено критеріїв визначення змісту та обсягу інформації, що містить персональні дані, категорій осіб як суб'єктів персональних даних, проміжків часу, яких мають стосуватися персональні дані, строків, порядку та умов їх зберігання, що унеможливлює настання відповідальності держави за можливі зловживання.

Зваживши всі аргументи, КСУ дійшов висновку, що надання Мінфіну права отримувати інформацію, що містить персональні дані, суперечить Конституції.

Вказані положення Бюджетного кодексу втрачають чинність з дня ухвалення рішення КСУ.

Рішення суду є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Нагадаємо, на початку вересня КСУ відкрив провадження за законом про е-декларування антикорупційних активістів.

Як писало РБК-Україна раніше, в квітні 2018 року Комітет Верховної ради України з питань запобігання та протидії корупції рекомендував парламенту прийняти законопроекти про скасування е-декларування для громадських активістів.