ua en ru

Мінфін почав підготовку до розподілу в 2013 р. держгарантій за залученими кредитами

Міністерство фінансів почало підготовку до розподілу в 2013 р. державних гарантій за залученими кредитами. Про це повідомила директор департаменту борговий і міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук, пише видання "Комерсант Україна".

"Бюджетних грошей на всіх не вистачає, тому уряд зосередиться на пріоритетних напрямках, у які будуть робитися інвестиції. Проектів ще немає, їх потрібно створювати. Вони повинні бути окупаються за рахунок витрат і ефективності", - зазначила Пахачук.

Закон "Про держбюджет на 2013 рік" визначає ліміт держгарантій у розмірі до 50 млрд грн. Ці отримають держгарантії інвестиційні проекти, держсектор (Державна іпотечна установа, "Укравтодор"), розпорядники бюджетних коштів - місцеві влади.

На даний момент у Мінфіні і НБУ не знають, коли почнеться видача держгарантій, а також за якою ставкою будуть взяті кредити. В 2012 р. завдяки високим депозитним ставкам банки наростили портфель вкладів на 15,8%, але дорогі ресурси стримували кредитування - воно виросло на 2,2%.

"У нас інфляція дорівнює нулю, а ставки становлять 20%. Держгарантії - це краще забезпечення, яке може бути в країні", - вважає директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст. Серед варіантів можливо фінансування Нацбанку під облікову ставку плюс 2%.
Поточна ринкова ситуація зайвої ліквідності вже почала тиснути на ставки. Український індекс ставок депозитів фізичних осіб (UIRD) показав з початку року зниження вартості річних гривневих внесків на 1,36 процентних пункту (п.п.) - до 18,02% річних, а тримісячних вкладів - на 2,99 п.п. Втім, учасники ринку розраховують, що ціна ресурсів поступово буде падати. "Ставки по депозитах знижуються, а черг за кредитами немає. Досі незрозуміло, кого можна було кредитувати, оскільки не була розставлена пріоритетність", - зазначає голова правління "Укргазбанку" Сергій Мамедов.

Державні банки готові брати участь у проекті.

"Уряд визначає пріоритетні напрями. Це означає, що за такими кредитами ризики будуть менше, а процентні ставки нижче, так як буде підтримка у вигляді держгарантій. У банків є відповідні проекти. Потрібно проаналізувати своїх клієнтів, подивитися, хто з них підходить під державні гарантії, і робити пропозиції", - говорить Мамедов. Кредитування таких проектів дозволить банкам знизити ризик своїх портфелів.
"Наявність держгарантій дає можливість звільнити резерви, у позичальників не потрібно буде брати подвійні-потрійні застави. Це також дозволить захеджувати ресурсні позиції", - відзначає голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов.
Пахачук додала, що для реалізації цих проектів банки повинні будуть моніторити обсяг виконаних робіт. При цьому закупівля товарів і послуг у рамках цих проектів повинна буде здійснюватися згідно з тендерною процедурою закону "Про державні закупівлі".

Наявність державних гарантій не може радикально зменшити вартість кредитів, оскільки навіть Мінфін випустив облігації внутрішньої держпозики на п'ять років під 14,3% річних.

"Низький рівень ризику буде впливати на вартість кредитування, але вона в першу чергу повинна бути рівнозначна ціною фондування. Ми не беремо ресурси у суверена, тому такі кредити можуть видатися за собівартістю плюс маржа, щоб банку було цікаво працювати, - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Мінімальна маржа, як правило, становить близько 3%. Тому на сьогодні вартість таких кредитів не може бути нижче рівня 20% річних, оскільки банки не можуть працювати собі в збиток".

Читайте також: У бюджеті закладено виділення Держбанку розвитку 2,6 млрд грн держгарантій, - Колобов.