ua en ru

МінАП приєдналося до системи електронних держзакупівель

МінАП приєдналося до системи електронних держзакупівель Фото: Олексій Павленко

За оцінками експертів, фінансова економія може становити до 20%

Міністерство аграрної політики та продовольства України приєдналося до системи електронних державних закупівель Prozorro і вже протягом декількох місяців здійснює допорогові торги (проводяться без тендерних процедур) на майданчику Newtend, повідомили у прес-службі МінАП.

Ця база повністю розроблена на основі концепції грузинської моделі електронних реверсивних аукціонів і спрямована на боротьбу з корупцією і заощадження державних коштів при закупівлі.

"Наша мета - зробити торги, навіть найменші, максимально відкритими, прозорими, контрольованими і відстежується. Ми перевели на цю систему міністерство і вже провели ряд операцій. За оцінками експертів, фінансова економія може становити до 20%. Тому я поставив завдання, щоб до цієї практики електронних торгів у найкоротші терміни приєдналися всі підприємства зі сфери управління міністерства", - зазначив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

Зокрема, щодо впровадження закупівель через електронну торгову площадку Newtend вже працюють основні державні підприємства і корпорації галузі ВАТ "Аграрний фонд", ВАТ "ДПЗКУ", ДП "Укрспирт", ДАК "Хліб України" та інші.
Проект Newtend розроблявся з урахуванням стандартів передових світових практик програмного забезпечення. Система забезпечує інформаційний захист даних, здійснює перевірку контрагентів. Майданчик здійснює проведення допорогових торгів - до 100 тис. грн на товари і послуги і в 1 млн грн - на роботи. До системи приєдналася низка міністерств та інших органів влади.

Нагадаємо, Україна заощадила 32 млн грн завдяки впровадженню електронних закупівель.

Як повідомлялося, в АПУ пропонують залишити систему держзакупівель під контролем громадськості.

Раніше, на початку березня Президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк попросили міністрів перейти до електронних підпорогових закупівель у кожному відомстві за один місяць.