ua en ru

В АПУ пропонують залишити систему держзакупівель під контролем громадськості

В АПУ пропонують залишити систему держзакупівель під контролем громадськості Фото: Дмитро Шимків

Не всі державні органи готові працювати з системою ProZorro

В Адміністрації Президента України (АПУ) пропонують залишити систему державних закупівель ProZorro під контролем громадськості. Таку пропозицію висловив заступник глави адміністрації президента України Дмитро Шимків, передає кореспондент РБК-Україна.

"Можливо, варто, щоб система була у власності громадськості певний час і, може бути, потім передана державним інститутам, які зможуть до того часу будуть реформовані, як це робиться сьогодні в міністерстві економіки", - заявив він.

Як повідомив Шимків, зараз не всі держоргани готові працювати з ProZorro.

"Сьогоднішня державна система не завжди готова сприйняти сучасні інформаційні системи, оскільки стандартизація, яка присутня в інформаційних системах в державних органах влади, дуже застаріла. І якщо ми подивимося на сьогоднішні принципи, за якими побудована ProZorro (а код є відкритим, система працює в хмарних технологіях), на жаль, українське законодавство не завжди зможе дозволити державним органам використовувати саме такі технології. Звичайно, ми працюємо над змінами до цього", - повідомив Шимків.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України вже долучилося до проведення допороговых державних закупівель в електронному форматі.

Зазначимо, ProZorro- система, створена за ініціативою громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів і підприємців, з метою прозорого та ефективного витрачання державних коштів, а також запобігання корупції.