ua en ru

Мільярдер, який фінансував Трампа, допомагав прихильникам Brexit, - The Guardian

Мільярдер, який фінансував Трампа, допомагав прихильникам Brexit, - The Guardian Фото: Роберт Мерсер впливав на вибори в США і результати Brexit

Компанія Мерсера Cambridge Analytica надавала технології створення особистих психометричних профілів виборців для Трампа, і прихильникам Brexit

Мільярдер Роберт Мерсер, який фінансував передвиборчу кампанію президента США Дональда Трампа, причетний до результатів Brexit. Про це повідомляє The Guardian.

Як стало відомо нещодавно, Мерсер володіє часткою в компанії Cambridge Analytica, яка використовує передові технології для створення особистих психометричних профілів виборців, щоб знаходити і націлюватися на їх емоційні тригери.

Як повідомляється, команда Трампа заплатила за цю послугу 6 млн доларів. Згідно з законом, про всі надані в ході кампанії послуги, вартість яких перевищує 7500 фунтів, необхідно сповіщати виборчу комісію. Проте прес-секретар комісії повідомив, що така інформація не подавалася.

Технології Cambridge Analytica підривають основи виборчої системи

Під час Brexit Мерсер надав дані Cambridge Analytica керівникам кампанії Leave.eu. Остання активно агітувала за вихід Британії з складу ЄС. З допомогою цієї інформації прихильники Brexit змогли спланувати цільову аудиторію виборців у Facebook.

Директор з комунікацій Leave.eu Енді Вігмор, який вів Leave.eu і Cambridge Analytica пояснив, що Роберт Мерсер запропонував свою допомогу безкоштовно.

Таким чином, спираючись на поради Cambridge Analytica, в Leave.eu створили величезну базу виборців на основі інформації про їх життя, зібраної в Facebook. Після цього, користувачам відправлялися тисячі різних версій рекламних оголошень в залежності від особливостей їх особистостей.

Тим часом у Leave.eu відмовилися пояснити, чому компанія не оголосила про пожертвування послуг у виборчу комісії.

Використання цієї технології, крім того, що підриває основи виборчої системи, ставить серйозні питання, вважає провідний експерт по впливу технологій на вибори Королівського коледжу в Лондоні Мартін Мур.

"Ми поняття не маємо, що людям показали, що робить її (технологію) відверто моторошною. Може нічого і не було, але ми ніяк не можемо це перевірити. Тут немає громадського контролю. Я знаходжу це дуже тривожним", - заявив він.

Нагадаємо, ФБР веде три розслідування про втручання хакерів в президентські вибори в США.