ua en ru

МЗС висловлює протест у зв'язку із продовженням "судового фарсу" над Савченко

МЗС висловлює протест у зв'язку із продовженням "судового фарсу" над Савченко Фото: Надія Савченко

Українські дипломати заявляють про винятково політичний характер кримінального переслідування Надії Савченко

Міністерство закордонних справ України в черговий раз висловлює "рішучий протест у зв'язку із продовженням судового фарсу над незаконно утримуваною в Росії" громадянкою України Надією Савченко. Про це повідомили у прес-центрі МЗС.

Як зазначається, перебіг судових засідань у Донецькому міському суді Ростовської області Російської Федерації вкотре показав винятково політичний характер кримінального переслідування громадянки України.

"Особливе занепокоєння викликає застосування РФ своєї юрисдикції до епізодів, які нібито мали місце на території України. Вважаємо неприпустимими дії звинувачення і суду щодо обмеження права захисту Надії Савченко ставити в ході слухань запитання так званим "свідкам звинувачення" - учасникам незаконних збройних формувань, що діють на території України, і посилання при цьому на обмеження, встановлені російським законодавством про державну таємницю", - йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

Як заявили в МЗС, РФ продовжує грубо порушувати взяті на себе зобов'язання в рамках Ради Європи, ігноруючи статус Савченко як члена Парламентської Асамблеї Ради Європи, що користується відповідним імунітетом.

"Вимагаємо від Російської Федерації негайно відновити повагу до принципів і норм міжнародного права та забезпечити звільнення Надії Савченко і всіх незаконно утримуваних громадян України, які перетворилися на політичних в'язнів у Росії", - наголосили в українському МЗС.

Нагадаємо, як повідомив адвокат Савченко Микола Полозов, засідання суду у справі української льотчиці, яке мало пройти 14 жовтня, перенесено через приїзд до Ростовської області патріарха РПЦ Кирила.

Як повідомлялося, 12 жовтня в Донецькому міському суді Ростовської області продовжилися слухання у справі Надії Савченко. Із 59 свідків звинувачення у справі Савченко на поточний момент допитано лише 12.

Зазначимо, що Донецький міськсуд Ростовської області Росії, який розглядає справу Савченко, під час попередніх слухань у вересні подовжив для неї запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на півроку, до січня 2016 р. Пізніше суд відхилив скаргу на подовження арешту Савченко.