ua en ru

МЗС: Ставнійчук і глава Венеціанської комісії обговорили підготовку законопроекту "Про свободу зборів"

Радник Президента України - керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марина Ставнійчук і глава Венеціанської комісії Ради Європи Джанні Букіккіо обговорили підготовку законопроекту "Про свободу зборів". Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Як йдеться у повідомленні, обговорювались питання спільної діяльності України та Венеціанської комісії у проведенні конституційної реформи в Україні, зокрема, робота Конституційної Асамблеї. Сторони відзначили, що майбутнє конституційне оновлення має відбуватися за умов широкої професійної дискусії, відкритого суспільного діалогу і загалом політично незаангажованого процесу. Саме таке завдання стоїть перед Конституційною Асамблеєю, яка має стати платформою для напрацювання фахових конституційних ініціатив, що підтримуються суспільством.

Серед іншого сторони обговорили підготовку законопроекту "Про свободу зібрань". При цьому було позитивно відзначено прогрес української сторони, досягнутий у підготовці пропозицій щодо змісту майбутнього закону та висловлено сподівання на його швидкий розгляд Верховною Радою України.

В ході зустрічі також було обговорено підготовку до другого читання законопроекту "Про громадські організації". Джанні Букіккіо позитивно оцінив баланс, який було досягнуто між виконанням положень Рекомендацій Комітету Міністрів держав-членів Ради Європи "Про правовий статус неурядових організацій в Європі" та особливостями національної системи реєстрації громадських організацій. Після ухвалення закону "Про громадські організації" Україна отримає механізм законодавчого врегулювання в сфері реалізації одного з основоположних прав особи у демократичному суспільстві - права особи на об`єднання, яке в нашій державі фактично не оновлювалося протягом останніх 20 років.

Серед інших питань порядку денного зустрічі була підготовка законопроектів "Про прокуратуру" та "Про адвокатуру", які мають стати завершальним етапом у реформуванні системи кримінального судочинства в Україні. Ставнійчук поінформувала співрозмовника, що відповідно до національного Плану заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, робота над цими законопроектами буде завершена після остаточного прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу України, який зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Нагадаємо, 25 січня Президент України Віктор Янукович підписав указ про концепцію формування Конституційної Асамблеї.