ua en ru

Янукович підписав указ про концепцію формування Конституційної Асамблеї

Президент України Віктор Янукович підписав указ про концепцію формування Конституційної Асамблеї. Відповідний указ №31/2012 опубліковано на сайті глави держави.

Зокрема, Президент своїм указом постановив схвалити підготовлену на основі напрацювань Науково-експертної групи з підготовки Конституційної Асамблеї та рекомендацій Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) концепцію формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї, а також підтримуючи напрацювання Науково-експертної групи з підготовки Конституційної Асамблеї щодо порядку формування персонального складу Конституційної Асамблеї, запропонувати зазначеній групі, депутатським фракціям і депутатським групам у Верховній Раді України, а також іншим суб'єктам внесення кандидатур до персонального складу Конституційної Асамблеї подати до 16 квітня 2012 року свої пропозиції з урахуванням передбаченого схваленою концепцією порядку.

Конституційна Асамблея створюється у складі 100 осіб із числа громадян України, які мають відповідну фахову підготовку та досвід роботи у сфері державотворення і правотворення, мають авторитет у суспільстві та, як правило, не є особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і включаються до складу Конституційної Асамблеї за згодою.

Зазначимо, до переліку партій потрапили "Батьківщина", "Фронт змін", "УДАР", "Свобода", НУ-НС, ВО "Свобода" та ін.

В свою чергу, радник Президента - керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марина Ставнійчук зазначила: "Зі схваленням концепції, яка визначає мету, статус, принципи, завдання, права, порядок формування та діяльності Конституційної Асамблеї, започатковано повноцінний, відкритий і публічний процес конституційного реформування".

Підписуючи указ, зазначила Ставнійчук, глава держави виходив з того, що майбутнє конституційне оновлення має відбуватися за умов широкої професійної дискусії, відкритого суспільного діалогу і загалом політично незаангажованого процесу. Саме тому Конституційна Асамблея розглядається як широкий майданчик напрацювання фахових, науково обґрунтованих конституційних ініціатив, які мають підтримуватися суспільством.

У цьому контексті радник Президента звернула увагу на те, що Науково-експертна група з підготовки Конституційної Асамблеї запропонувала виважені підходи до формування її персонального складу як органу, який має розробити пропозиції щодо змін до основного закону.

Так, не менше половини від складу Асамблеї мають складати вчені-конституціоналісти, фахівці в галузях права та інших суспільно-політичних наук. Пропозиції щодо кандидатур до складу Конституційної Асамблеї, з урахуванням передбаченого Концепцією порядку її формування, пропонується внести депутатським фракціям та групам Верховної Ради; партіям, що отримали вагому підтримку людей на останніх загальнонаціональних виборах. Право вносити кандидатури до складу Асамблеї надано також громадським організаціям та незалежним експертно-аналітичним центрам, які спеціалізуються на проблемах конституціоналізму, захисту прав людини, демократії тощо.

Отже, зауважила Ставнійчук, ще на етапі підготовки пропозицій щодо оновлення Конституції Президент докладе серйозних зусиль, щоб налагодити тісну співпрацю з парламентом, провести відкритий та публічний діалог з фахівцями та громадянським суспільством.

"Водночас підхід Президента до конституційного процесу в державі грунтується на тому, що зміни до Конституції мають прийматися виключно у порядку, який передбачений основним законом", - наголосила радник глави держави.

Раніше представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко заявляв, що парламент в 2012 році буде працювати над низкою змін до Конституції і кримінально-процесуального законодавства.