ua en ru

Міжнародні резерви України в лютому незначно скоротилися

Міжнародні резерви України в лютому незначно скоротилися Фото: міжнародні резерви України незначно скоротилися (РБК-Україна)

Скороченню резервів сприяли виплати уряду, зокрема Міжнародному валютного фонду

Міжнародні резерви України станом на 1 березня 2018 незначно скоротилися і склали 18,4098 млрд доларів (в еквіваленті) за попередніми даними. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, джерелом поповнення резервів протягом другого місяця року стали, в першу чергу, інтервенції на валютному ринку. Приплив капіталу нерезидентів разом із збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів на тлі збереження сприятливої кон'юнктури на світових ринках позитивно вплинув на пропозицію валюти на міжбанківському ринку. Це дозволило Національному банку викуповувати надлишок валюти з ринку для поповнення резервів, не заважаючи зміцнення обмінного курсу гривні.

Зокрема, купівля валюти, здійснена регулятором, в лютому склала 426,9 млн доларів, у тому числі 222 млн доларів – у форматі інтервенцій із запитом кращого курсу. Крім того, Національний банк продав 30 млн доларів в результаті інтервенцій такого ж формату. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком склала 396,9 млн доларів.

Також у лютому в резерви надійшло 137,4 млн доларів від розміщення урядом ОВДП, деноміновані в іноземній валюті.

Витрати уряду в лютому були сформовані за рахунок платежів за державним боргом в іноземній валюті на суму 536,8 млн доларів. Велика частина цих коштів, 465,9 млн доларів, була виплачена на користь Міжнародного валютного фонду. Ще 70,9 млн доларів були спрямовані на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті, з них 16 млн доларів - на обслуговування ОВДП в іноземній валюті.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 41,9 млн доларів.

У цілому, за станом на 1 березня 2018 обсяг міжнародних резервів покриває 3,5 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, дефіцит платіжного балансу України в січні склав 449 млн доларів.