ua en ru

Дефіцит платіжного балансу України у січні склав 449 млн доларів

Дефіцит платіжного балансу України у січні склав 449 млн доларів Фото: платіжний баланс України зведено з дефіцитом (фото з відкритих джерел)

Це призвело до скорочення міжнародних резервів на 1,2%

Платіжний баланс України у січні 2018 року був зведений з дефіцитом у сумі 449 млн доларів (у порівнянні з 202 млн доларів у січні 2017 року). Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, збільшення дефіциту платіжного балансу привело до скорочення міжнародних резервів країни на 1,2% за станом на початок лютого. До кінця першого місяця поточного року обсяг міжнародних резервів становив 18,6 млрд доларів, або 3,5 місяці імпорту майбутнього періоду.

У січні сальдо поточного рахунку було близьким до нуля (мінус 61 млн доларів) в порівнянні з профіцитом у січні минулого року. Незважаючи на прискорення зростання експорту, високими темпами зростав також імпорт товарів, що зумовило розширення дефіциту торгівлі товарами. Це частково було компенсовано подальшим зростанням переказів.

Так, експорт товарів збільшився на 22% у річному обчисленні і склав 3,4 млрд доларів. Зростання обсягів експорту відбулося за всіма основними товарними групами.

Імпорт товарів збільшився у січні на 30% р/р, перш за все за рахунок продукції неенергетичного призначення, і становив 3,9 млрд доларів.

У січні по фінансовому рахунку спостерігався чистий відтік капіталу в розмірі 388 млн доларів, практично на рівні січня попереднього року. Така динаміка обумовлена переважно виплатами за зобов'язаннями реального сектора економіки.

Так, чистий відтік боргового капіталу з приватного сектора склав 605 млн доларів, насамперед внаслідок виплат за довгостроковими позиками та скорочення чистої заборгованості за торговими кредитами. У той же час збільшення інвестицій нерезидентів в гривневі ОВДП забезпечило чистий приплив капіталу в державний сектор.

Крім того, у січні відновилося скорочення обсягів готівкової валюти поза банками через зростання чистого її продажу населенням.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій у січні склали 80 млн доларів і були практично повністю спрямовані в реальний сектор.

Нагадаємо, профіцит платіжного балансу України в 2017 році становив 2,6 млрд доларів, збільшившись порівняно з 2016 роком вдвічі.