ua en ru

Міжнародні експерти заявили про провал України в розслідуванні подій в Одесі 2 травня

Міжнародні експерти заявили про провал України в розслідуванні подій в Одесі 2 травня Фото: пожежа в Будинку профспілок в Одесі

Консультативна група Ради Європи вважає, що розслідування має продовжитися

Українській владі не вдалося досягти суттєвого прогресу в розслідуванні трагічних подій в Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року, що спричинили за собою загибель 48 осіб. Такий висновок міститься у звіті експертів Міжнародної консультаційної групи (МКГ), оприлюдненому в середу, 4 листопада, передає Deutsche Welle.

Крім того, недоліки розслідування негативно позначилися на здатності точно відтворити обставини тих кривавих подій і притягнути винних до відповідальності.

Експерти відзначають, що за 18 місяців, які минули після подій в Одесі, до цих пір викликають багато запитань, "жодного звинувачення у причетності до загибелі безлічі людей внаслідок пожежі в одеському Будинку профспілок не було пред'явлено". Експерти вказують, що розслідування, яке все-таки було проведено, мало низку структурних недоліків, йому не вистачало незалежності та ефективності, і в цілому воно не відповідало вимогам ЄКПЛ.

Вагомі підстави сумніватися в неупередженості розслідування членам МКГ дав той факт, що до подій в Одесі, згідно з показаннями свідків, були прямо причетні представники міліції, тому "розслідування масових заворушень повинен був вести орган, повністю незалежний від МВС", вважають експерти. Неефективним, на їхню думку, було і розподіл повноважень у розслідуванні між Генпрокуратурою України і МВС, а загальний кадровий рівень слідчих експерти назвали "неадекватним".

Експерти зробили висновок, що хід розслідування одеських подій знову продемонстрував необхідність створити на Україні державне бюро розслідувань. Однак це бюро, нагадала Києву МКХ, має керуватися стандартами незалежності та ефективності у відповідності з нормами Європейської конвенції з прав людини.

Розслідування одеської трагедії має продовжитися, переконані експерти МКГ. Вони сподіваються, що їхні висновки допоможуть влади України притягнути винних до відповідальності.

Зазначимо, до складу МКГ, яка спостерігала за ходом розслідування подій в Одесі, увійшли три незалежні експерти: колишній голова Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі Ніколас Братца, колишній суддя ЄСПЛ Володимир Буткевич та екс-прокурор Харківської області Олег Анпілогов.

Нагадаємо, 2 травня 2014 р. в Одесі сталися сутички між учасниками маршу "За єдність" та організованою групою осіб, які намагалися перешкодити проведенню цього маршу. В результаті зіткнень почалися масові заворушення, які отримали суттєве поширення на Куликовому полі біля Будинку профспілок. В районі Грецькій площі отримав вогнепальні поранення 18 осіб, з яких 6 померло. Під час пожежі в Будинку профспілок загинуло 42 людини.