ua en ru

Місцеві вибори на Донбасі втрачають зв'язок з реальністю

16 вересня Верховна Рада прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Цим документом вона, крім іншого, визначила, що 7 грудня 2014 р. на Донбасі, в "особливих районах", повинні відбутися вибори місцевої влади. Таким чином народні депутати дали зрозуміти бунтівним жителям сходу, що Київ не збирається нав'язувати їм своїх керівників на місцях.

16 вересня Верховна Рада прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Цим документом вона, крім іншого, визначила, що 7 грудня 2014 р. на Донбасі, в "особливих районах", повинні відбутися вибори місцевої влади. Таким чином народні депутати дали зрозуміти бунтівним жителям сходу, що Київ не збирається нав'язувати їм своїх керівників на місцях.

Проте вже 22 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін, виступаючи на прес-конференції в ООН, назвав іншу дату. "Ключовим моментом майбутньої децентралізації (в Україні - ред.) є, звичайно, вибори, які ми пропонуємо провести 9 листопада", - зазначив міністр.

Так на яке число призначено вибори на Донбасі і будуть проводитися взагалі? Ще одна неясність полягає в тому, які перспективи у цих областях у виборів у парламент.

Член Центральної виборчої комісії Олександр Шелестов в коментарі РБК-Україна категорично заявив, що ніякої іншої дати позачергових місцевих виборів, крім зазначеного в законі 7 грудня, бути не може.

"Я не знаю, на що посилається Клімкін. У законі інша дата - 7 грудня. Поки на офіційному рівні іншої дати не зазначено", - заявив він.

При цьому Шелестов висловив сумнів, що це голосування взагалі відбудеться у тій складній ситуації, яка зараз склалася на сході України.

"Але, ви ж розумієте, при тій ситуації, яка там зараз, їх неможливо буде провести, ні в листопаді, ні в грудні. На тих територіях так звана влада не хоче ні місцевих виборів, ні парламентських. На окупованих територіях їх провести не дають", - підкреслив він.

А от вибори Верховної Ради 26 жовтня, впевнений Шелестов, пройдуть на тих територіях Донбасу, які будуть на той момент контролюватися українськими військами.

На питання РБК-Україна, чи можливе проходження в Раду депутатів від ЛНР і ДНР, член ЦВК відповів негативно. "Вони не можуть навіть зареєструватися кандидатами, тому що для цього потрібно приїхати в Київ і подати документи в ЦВК. І при цьому просто заарештують", - підкреслив він, припустивши при цьому, що все ж гіпотетична можливість у сепаратистів є, якщо вони підпадуть під амністію. "Але на сьогоднішній день вони фактично перебувають у розшуку", - заявив член ЦВК.

Якщо ж представники самопроголошених республік, продовжив Шелестов, погодяться проводити вибори на окупованій ними території, то ЦВК не буде визнавати їх, оскільки вони пройдуть "під дулами автоматів і без організації Центральною виборчою комісією".

Професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань теж знає про існування тільки однієї дати місцевих виборів на Донбасі - це 7 грудня 2014 р. Проте він вважає, що цей захід, швидше за все, не відбудеться.

"Вибори під дулами автоматів навряд чи можливі. Тому думаю, що дата-то зафіксована, але чи вони відбудуться - тут багато знаків питання. Ми бачимо, що в цілому умови перемир'я порушуються, тому це питання відкрите", - повідомив він РБК-Україна.

Гарань також вважає, що вибори в Раду 26 жовтня можливо провести лише на підконтрольних Києву територіях Донецької і Луганської областей.

"Є різний Донбас. Той, який звільнений, - там реально провести парламентські вибори", - вважає він.

При цьому політолог припускає, що на цих територіях можливі проблеми. "Повинні бути створені виборчі комісії, в яких за старим законом частина членів будуть представниками комуністів і Партії регіонів, і вони можуть піти на саботаж", - пояснив він.

А ось в участі у виборах Ради представників так званих "народних республік" Гарань сильно сумнівається.

"Малоймовірно, щоб люди, які очолюють там незаконні військові формування, які балотувалися у звільнених районах. Але, можливо, будуть кандидати, які не є прямими представниками, а прихованими. Наприклад, ми вже бачимо, як ті самі колишні регіонали висуваються", - підкреслив він.

Соціолог Ірина Бекешкіна вважає, що навіть якщо місцеві вибори на Донбасі і пройдуть, то вони не будуть мати нічого спільного з демократією.

"Ну, яка це виборча кампанія? В умовах відсутності тієї ж електрики і невирішеного питання, хто і яким чином буде висувати свої кандидатури, як буде проходити агітація. Взагалі, справжні демократичні вибори провести на цих територіях просто неможливо", - заявила вона РБК-Україна.

Що ж стосується майбутніх виборів до Верховної Ради, то Бекешкіна в їх проведенні не сумнівається, але вважає їх можливими тільки на звільнених територіях і при вкрай низькій явці.

Євген Кізілов