ua en ru

Місцеві вибори у ФРН: праві популісти проходять до трьох парламентів

Місцеві вибори у ФРН: праві популісти проходять до трьох парламентів Фото: праві популісти набирають підтримку в Німеччині

Оприлюднено дані екзит-полів

Правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН) проходить на виборах до ландтагів трьох федеральних земель ФРН - Рейнланд-Пфальц, Баден-Вюртемберг та Саксонія-Ангальт. Про це повідомляє DW.

За наявними даними екзит-полів, проведених на замовлення телекомпанії ARD, праві популісти здобувають на виборах до ландтагу Рейнланд-Пфальц майже 11% і посідають третє місце. Натомість, згідно з екзит-полом, проведеним на замовлення телеканалу ZDF, вони набирають 10,2%.

У Баден-Вюртемберзі згадана політична сила здобуває 12,5%. Таким чином праві популісти здобувають четверте місце. Такий самий показник АдН має і за даними, оприлюдненими ZDF.

У земельному парламенті землі Саксонія-Ангальт праві популісти стають другою за потужністю політичною силою. "Альтернатива для Німеччини" набирає, згідно з опитуваннями на замовлення ARD, майже 23%. Екзит-пол, проведений на замовлення ZDF, свідчить про 21,8% для правих популістів.

Якщо дані екзит-полів підтвердяться, успіх правих популістів може істотно ускладнити партіям, які здобули більшість до ландтагів, процес формування правлячої коаліції, адже решта партій рішуче виключили створення коаліції з АдН.

АдН не змогла подолати прохідний 5-відсотковий бар'єр під час голосування до Бундестагу 2013 року, здобувши 4,7%. Але вже в лютому 2014-го під час голосування до Європарламенту праві популісти здобули 7,1%. Відтоді ця партія святкує перемогу за перемогою на земельних виборах, а іноді й із двозначними показниками підтримки.

Так, 2014 року за АдН віддали свій голос 9,7% виборців у Саксонії, 10,6% виборців у Тюрінгії та 12,2% у Бранденбурзі. За результатами виборів до місцевого парламенту у Гамбурзі АдН узяла 6,1% голосів, а в Бремені - 5,5% голосів.

На місцевих виборах, що відбулися тиждень тому у федеральній землі Гессен, права політсила вперше пройшла до місцевих рад. АдН здобула більше 13%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Німеччині проходить голосування на регіональних виборах, результат яких розглядають як індикатор схвалення політики німецької канцлерки Ангели Меркель щодо мігрантів.