ua en ru

Меркель має намір обговорити з Путіним питання призупинення євроінтеграції України

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про свій намір поговорити із Президентом Росії Володимиром Путіним про Україну і "Східне партнерство" після того, як офіційний Київ призупинив підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель (на фото) заявила про свій намір поговорити із Президентом Росії Володимиром Путіним про Україну і "Східне партнерство" після того, як офіційний Київ призупинив підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на DPA.

"За наступної нагоди я поговорю з російським Президентом на цю тему", - наголосила Меркель.

Вона відкинула побоювання Москви, що "Східне партнерство" спрямоване проти Росії. За її словами, ЄС домагається, щоб при подальшій євроінтеграції колишніх радянських республік справа не доходила до конфронтації.

Мета переговорів з РФ полягає в тому, щоб у майбутньому уникнути протистояння між хорошими відносинами цих країн з Росією і їх хорошими відносинами з Євросоюзом, пояснила канцлер.

"Росія - наш стратегічний партнер. Тому треба з'ясувати, як можна подолати політичний тиск Росії на східних сусідів ЄС. Те, що Україна вирішила не підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, пов'язано також з питанням, що ця угода означає для відносин з Росією. Тому Євросоюз повинен підняти цю тему на переговорах з Росією", - заявила Меркель, запевнивши, що Німеччина теж внесе свій внесок у цю дискусію.

Раніше Меркель заявляла, що ЄС може надати додаткові можливості для експорту українських товарів, від яких відмовиться РФ у разі підписання УА між Україною і ЄС.

Напередодні з посиланням на радника Президента Литви повідомлялося, що Янукович у телефонній розмові з Далею Грібаускайте пояснив: Київ не може підписати договір з Євросоюзом через економічний тиск і шантаж Росії. Однако вчора в ефірі "Шустер Live" прем'єр-міністр Микола Азаров поставив під сумнів достовірність опублікованої Baltic News Service інформації.

Своєю чергою, російський Президент Володимир Путін звинувачує Євросоюз у вчиненні тиску на Україну для підписання Угоди про асоціацію.

Як заявляв міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле, ЄС зацікавлений у хороших відносинах з Україною. "Ми й надалі не відкликаємо пропозицію щодо партнерства", - заявив німецький міністр, коментуючи останні події в Києві. Однак передумовою для цього, за його словами, має бути "наявність у Києва волі рухатися європейським шляхом розвитку", зокрема щодо вирішення питання про лікування Юлії Тимошенко за кордоном. "М'яч знаходиться на полі України. Це її суверенне право - вільно вирішувати, яким шляхом рухатися", - підсумував Вестервелле.

Прикметно, що УА, як припускає єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, може бути підписана на майбутньому саміті Україна-ЄС, який має відбутися наприкінці зими - на початку весни 2014 р.

Попри велику кількість політичних емоцій навколо геополітичної неоднозначності Києва, що панують далеко не тільки в соціальних мережах, Азаров продовжує запевняти, що Україна, як і раніше, націлена на євроінтеграцію: "Ми нічого не змінили стратегічно, ми змінили тактично".

За словами глави Кабміну, ключовою причиною призупинення процесу укладення УА стало те, що МВФ висунув нездійсненні умови для надання Україні кредиту: "Удвічі підвищити тарифи на ЖКП, заморозити зарплати бюджетникам, скасувати пільги аграріям і низка монетарних заходів".

У той же час, як поскаржився прем'єр, Євросоюз пропонував Україні виділити протягом семи років компенсацію витрат у сумі 1 млрд євро на модернізацію виробництва, необхідну для приведення його до рівня стандартів ЄС, тоді як, за розрахунками українських експертів, на ці цілі протягом 10 років знадобитися 150-165 млрд євро.