ua en ru

Україна може підписати УА з ЄС на початку 2014 р., - Фюле

Угода про асоціацію може бути підписана на майбутньому саміті Україна-ЄС, який має відбутися наприкінці зими - на початку весни 2014 р. Про це заявив у Брюсселі єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Угода про асоціацію може бути підписана на майбутньому саміті Україна-ЄС, який має відбутися наприкінці зими - на початку весни 2014 р. Про це заявив у Брюсселі єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле (на фото), передає "5 канал".

"... Наступна можливість для підписання - це саміт Україна-ЄС, дата якого ще не визначена, ми думаємо про кінець зими - початок весни", - наголосив Фюле.

Нагадаємо, як заявляв раніше Фюле, ЄС буде готовий відновити підготовку до підписання Угоди про асоціацію, якщо Україна також підтвердить свою готовність.

У своїй новій заяві єврокомісар зазначив, що під час саміту у Вільнюсі, куди візит не скасовано, Президент України Віктор Янукович зможе обговорити на рівні ЄС всі поточні проблеми, пов'язані з європейським шляхом країни. З його слів, на даний момент Брюссель не отримував офіційної відмови від Києва із приводу підписання УА з ЄС.

Також Фюле розповів про переговори з українським Президентом. За словами єврокомісара, Янукович запевнив, що пауза у відносинах з Євросоюзом взята винятково для вирішення економічних конфліктів з Росією.

Крім того, Фюле в піку Азарову зазначив, що ЄС з 1991 р. і по теперішній час виділив Україні 3,3 млрд євро грантів, а Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції та розвитку надали Києву кредити на суму 10,5 млрд євро.

Раніше з посиланням на радника Президента Литви повідомлялося, що Янукович у телефонній розмові з Далею Грібаускайте пояснив: Київ не може підписати договір з Євросоюзом через економічний тиск і шантаж Росії. Вчора в ефірі "Шустер Live" прем'єр-міністр Микола Азаров поставив під сумнів достовірність опублікованої Baltic News Service інформації.

Своєю чергою, російський Президент Володимир Путін звинувачує Євросоюз у вчиненні тиску на Україну для підписання Угоди про асоціацію.

Як заявив напередодні Азаров, Україна, як і раніше, націлена на євроінтеграцію: "Ми нічого не змінили стратегічно, ми змінили тактично". Раніше в Партії регіонів зазначали, що ЄС готовий розглянути питання про підписання УА без звільнення Тимошенко.