ua en ru

Україна не може підписати УА з ЄС через шантажу Росії, - Янукович

Президент України Віктор Янукович у телефонній розмові з Президентом Литви Далею Грібаускайте повідомив, що Київ не може підписати договору з Євросоюзом через економічний тиск і шантаж Росії. Про це BNS повідомила радник Президента Литви, передає Rzeczpospolita.

Президент України Віктор Янукович (на фото) у телефонній розмові з Президентом Литви Далею Грібаускайте повідомив, що Київ не може підписати договору з Євросоюзом через економічний тиск і шантаж Росії. Про це BNS повідомила радник Президента Литви, передає Rzeczpospolita.

"Україна не встояла перед економічним тиском і шантажем. Їй погрожували обмежити імпорт товарів до Росії, особливо від компаній Східної України, де сконцентрована основна частина промисловості, в якій зайняті сотні тисяч людей. Прогнозується, що Україна зазнає мільярдних збитків. Такі причини свого рішення назвав Президент Янукович під час телефонної бесіди з Президентом (Литви) на цьому тижні", - сказала радник Президента Литви.

При цьому вона додала: "Таким чином, ми бачимо союзи, які створюються нецивілізованими засобами тиску, і такі союзи не можуть бути довговічними".

Зазначимо, що вчора глава комітету Європейського парламенту з закордонних справ Ельмар Брок вже заявляв про неготовність підписання УА з Україною ЄС із-за тиску з боку Росії. При цьому, на його думку, саме Президент України Віктор Янукович не має наміру підписувати УА з ЄС.

Звернемо увагу, що глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс сьогодні підтвердив негативну позицію Європейського Союзу щодо тристоронніх переговорів з Україною за участю Росії. За його словами, пропозиція українського Кабміну про проведення переговорів у тристоронньому форматі ЄС-Україна-Росія не є виходом із ситуації і не має прецедентів. Як зазначив Лінкявічюс, ЄС і далі пропонує двосторонні переговори, і не бачить в цьому процесі ролі для третіх країн.