ua en ru

Медведчук привітав афганців з 25-річною річницею виведення радянських військ

Віктор Медведчук привітав воїнів-інтернаціоналістів з 25-ю річницею виведення військ СРСР з Афганістану і закликав всіх представників громадянського суспільства сісти за стіл переговорів, щоб знайти шляхи виходу з кризи.

"Чверть століття тому закінчилася страшна війна, через горнило якої пройшли майже 150 тис. наших співгромадян. Більше 3 тис. українських синів не повернулися додому. Ті, хто служив в Афганістані, знали: вони виконують обов'язок перед Батьківщиною - інтернаціональний обов'язок. Афган навчив їх цінувати життя", - йдеться в тексті привітання.

Політик підкреслює, що воїни-афганці не змогли залишатися осторонь від подій, що відбуваються в Україні.

"Вони піднялися, коли влада застосувала силу до мирних демонстрантів, вони вийшли на майдан, закликаючи до справедливості, вимагаючи покарати винних ... Але як тільки зрозуміли, що опозиційні лідери намагаються використовувати їх для досягнення своїх цілей, тут же відмовилися брати участь у фарсі під назвою "Боротьба за владу". "Афганці" далекі від політики, їм чужі пафос і мітингова риторика "вождів" опозиції. Вони знають справжню ціну життя, миру і спокою в країні. Саме тому вони чітко дали зрозуміти, що не братимуть сторону ні влади, ні опозиції і вимагають повного "перезавантаження" системи управління державою", - стверджує політик.

Лідер Громадського руху "Український вибір" нагадав, що сьогодні "афганці" заявили про свою готовність виступити спостерігачами.

"Якщо влада і опозиція не хочуть або не можуть домовитися, значить необхідно залучити третю сторону - представників громадянського суспільства. Тих, хто не переслідує вузькопартійних інтересів, не рветься у владу і не має політичних амбіцій - тих, кому ще довіряє народ", - упевнений він.

"Вчинок воїнів-інтернаціоналістів викликає глибоку повагу. Це приклад свідомої громадянської позиції і патріотизму. Для мільйонів громадян він повинен стати керівництвом до дії: зупинити конфлікти і протистояння, а потім сісти за стіл переговорів, щоб знайти шляхи виходу з кризи. В ім'я українського народу, в ім'я мирного майбутнього України", - підсумував Медведчук.