ua en ru

Медійні організації вимагають відновити мовлення телеканалу "UA: Перший"

Медійні організації вимагають відновити мовлення телеканалу "UA: Перший" Ілюстративне фото (1tv)

Вони вважають, що зупинка мовлення підірве довіру населення

Громадські організації, серед яких "ГО Інститут масової інформації", "ГО Дитектор медіа", "ГО Громадське радіо", Національна спілка журналістів та Центр демократії та верховенства права, вимагають відновити мовлення телеканалу "UA: Перший", яке відключили 25 вересня через борги. Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

Як зазначається, Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення повідомив НСТУ про припинення аналогової трансляції телепрограм каналу "UA: Перший" у зв'язку з заборгованістю. Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань лише 54,7 млн гривень. На сьогодні сума боргу складає близько 80 млн гривень.

"Ми, правозахисні, медійні організації та журналістська спільнота, закликаємо уряд негайно вжити заходів, щоб відновити мовлення телеканалу "UA: Перший" по всій території України", - йдеться у заяві.

Зазначається, що через недофінансування суспільного мовника, не вдалось навіть оновити застарілу техніку та привести до належного стану робочі приміщення та студійні комплекси, що не оновлювалися ще з 1990-х років.

"Ми вважаємо, що зупинка мовлення суспільного мовника ще більше підірве довіру населення як до самої реформи, так і до влади в цілому. Суспільство повинно мати можливість отримувати неупереджену інформацію - а НСТУ є єдиним в країні мовником, інформаційна політика якого вибудовується на засадах незалежності від держави, від олігархів, від приватних інтересів", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, інформацію про відключення мовлення "UA:Перший" підтвердили і в офіційному листі Концерну РРТ, що був направлений до ПАТ НСТУ 24 вересня 2018 року.

"З огляду на зростання заборгованості Концерн РРТ змушений припинити трансляцію телеканалу "UA:Перший" з 25 вересня 2018 року", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 16 червня 2018 року аналогову трансляцію телеканалу "UA: Перший" через передавачі у містах Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів відключили за борги.

Раніше, у червні 2017 року, міністр інформаційної політики України Юрій Стець повідомляв, що Японія виділила 4 млн доларів (400 млн єн) на розвиток суспільного мовлення в Україні.