ua en ru

Матіос назвав топ-5 справ про злочини у військовій сфері, які передали до суду

Матіос назвав топ-5 справ про злочини у військовій сфері, які передали до суду Фото: Анатолій Матіос (uacrisis.org)

Серед топ-5 справ про злочини у військовій сфері, переданих до суду, Матіос назвав розслідування стосовно колишнього президента Віктора Януковича

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос в інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ" назвав топ-5 справ про злочини у військовій сфері, які вже передали до суду.

"Це справа стосовно колишнього президента Віктора Януковича за вчинення державної зради. За цим судовим процесом слідкує уся країна", - сказав Матіос.

До топ-справ, переданих до суду, військовий прокурор також відніс розслідування стосовно колишнього міністра оборони України Михайла Єжеля, "який зловживаючи службовим становищем, здійснив безпідставну оплату комунальних послуг приватного підприємства за рахунок коштів держбюджету на суму понад 43 млн грн".

"Також закінчено розслідування провадження стосовно начальника Берегових військ Чорноморського флоту (ЧФ) РФ Олександра Острикова, який у період із лютого по березень 2014 року, перебуваючи у Криму, діючи за попередньою змовою з командувачем ЧФ РФ Олександром Вітком та іншими службовими особами Збройних сил РФ вчинив дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності України, ведення агресивної війни, зміну меж її території та державного кордону", - додав військовий прокурор.

Він розповів, що справа стосовно 5 колишніх і нинішніх керівників Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, діями яких нанесено шкоду у розмірі понад 34 млн грн, також передали до суду.

"До цієї п’ятірки справ, про яку ви говорите, можна віднести й справу стосовно колишнього виконувача обов’язків директора ДП "Київський бронетанковий завод" Шоломицького та його заступника – фінансового директора Ільїна. Щодо останнього здійснюється спеціальне (заочне) судове провадження. Вони обвинувачуються у заволодінні за попередньою змовою коштами на загальну суму 12 млн грн, які спочатку були перераховані на фіктивне підприємство, а потім на рахунки фізичних осіб та зняті готівкою", - заявив Матіос.

Нагадаємо, раніше головний військовий прокурор повідомляв, що суд арештував житлові будинки та елітні квартири в новобудовах колишнього міністра доходів України часів Януковича Олександра Клименка.