ua en ru

Льовочкін похитнувся у виборі

Сергій Льовочкін, колишній глава Адміністрації Президента, перебуває в сумнівах - балотуватися йому на виборах у Верховну Раду або почекати. Причина сумнівів - його вкрай низький рейтинг на окрузі.

Чу́дище о́бло, озо́рно, огро́мно, стозе́вно и ла́яй
Олександр Радищев, "Подорож з Петербурга до Москви"

Сергій Льовочкін, колишній глава Адміністрації Президента, перебуває в сумнівах - балотуватися йому на виборах у Верховну Раду або почекати. Причина сумнівів - його вкрай низький рейтинг на окрузі. Найімовірніше, кинувши в бій "Опозиційний блок" (ОБло), куди увійшла його сестра, сам Льовочкін залишиться осторонь від активної участі у виборчому процесі.

Минулого тижня директор Центру стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв заявив, що Сергій Льовочкін не має наміру балотуватися по якомусь з округів у Миколаївській області. Єрмолаєв ніяк не пояснив причини такого рішення свого фактичного роботодавця, зазначивши лише, що фонд "Нова Україна" Льовочкіна має намір вести експертну роботу в регіоні.

До цього розглядалися три потенційних округи, на яких може балотуватися в Раду Сергій Льовочкін - 127, 128 132 (всі три - Миколаївська обл.). Але, згідно з інформацією джерел на цих округах, після проведення замірів впізнаваності екс-глави АП, запалу у нього поменшало.

"Середній показник по округах у Льовочкіна - 3%", - сказало одне з джерел у структурах екс-глави АП.

Ще одне джерело підтвердило даний показник і додало, що з імовірністю 90%, Сергій Льовочкін по мажоритарці не піде.

"Принаймні, ніяких чітких заяв всередині щодо його участі або не участі у виборах по мажоритарці не було", - сказав штабний функціонер.

Хоча шанси у нього є, вважає один з київських політтехнологів. "З таким показником (3% впізнаваності) і при достатньому фінансуванні, вважають фахівці з виборів, перемогти на окрузі можна, але при лояльності адміністративного ресурсу до кандидата. Виходить, він (Льовочкін) намагається домовитися з Петром Олексійовичем (Порошенко)", - висловив думку фахівець з виборів.

Втім, навіть у разі відмови від особистої участі у виборах, проект Сергія Льовочкіна - "Опозиційний блок" (ОБло) - візьме в них участь.

Нагадаємо, до цього проекту де-факто, в тому числі, увійшли такі партії:

1. Партія розвитку України. Цей проект очолює екс-губернатор Кіровоградської області, колишній заступник Льовочкіна з Адміністрації Президента Сергій Ларін. Навесні минулого року його навіть готували в крісло глави АП. Планувалося, що відбудеться злиття ПРУ і Партії регіонів, але незрозуміла ситуація на сході країни і низькі рейтинги ПР і ПРУ змусили відмовитися від лобової реалізації цієї ідеї.

2. Партія регіонів. Екс-губернатора Харківської області Михайла Добкіна та голови комітету з охорони здоров'я ВР Тетяни Бахтєєвої в першій десятці списку цілком достатньо, щоб говорити про участь ПР в даному проекті. Хоч і її лідер Борис Колесніков і його старший товариш Рінат Ахметов і заявляли, що ПР у виборах брати участь не буде. на заяви Бориса про те, що ПР самостійно на вибори не йде, про що заявляли і її лідер Борис Колесніков, і його старший партнер Ахметов,

3. Партія "Україна вперед". Проект Наталії Королевської, міністра соціальної політики у Кабміні Миколи Азарова, а до того - нардепа від "Батьківщини". Після призначення Королевської в уряд Азарова, у вузьких колах вперто циркулировало думка, що Королевська - стовідсоткова креатура Ріната Ахметова.

4. Партія "Трудова Україна". Колись дітище Сергія Тігіпка, згодом віддана під опіку Валерія Коновалюка і в 2007 р. влившееся в ПР. Валерій Коновалюк - колишній народний депутат від Партії регіонів, в 2014 р. балотувався в Президенти України. За наявною інформацією, його кампанію оплачували сили, близькі до Кремля.

5. Партія "Центр" Вадима Рабиновича. Ексцентричний політик Вадим Зіновійович на виборах Президента 25 травня ц.р. набрав 2,25%, що можна вважати непоганим результатом.

6. Партія "Нова політика" Володимира Семиноженка - колишнього віце-прем'єра, колишнього глави Держагентства з інформатизації та ін. Втім, сам лідер партії стверджує, що має намір балотуватися по 168 округу (Харків).

7. Практично нікому невідома "Партія державного нейтралітету України".

8. Партія "Індустріальна Україна", яка, по суті, є зборами топ-менеджером підприємств групи Ахметова.

Як бачимо, у цьому списку Сергій Льовочкін зібрав колишніх регіоналів всіх мастей. Але найважливіше в списку "Опозиційного блоку" - його перша особа, екс-віце-прем'єр з ПЕК Юрій Бойко.

Варто нагадати, що на зорі президентського правління Віктора Януковича існувала неформальна група впливових фігур - Сергія Льовочкіна, Дмитра Фірташа, Юрія Бойка та Валерія Хорошковського. Злі язики навіть називали їх "Чудесної четвіркою" - за аналогією з "Чудовою сімкою" 90-х, останніми впізнаваним представниками якої є Віктор Медведчук і Григорій Суркіс.

Але після продажу Фірташу частки Хорошковського на телеканалі "Інтер" відносини між чотирма партнерами засмутилися - і група де-факто припинила своє існування. Втім, глибокі комунікації між Бойком і Льовочкіним не припинялися. "У нас головний олігарх - Льовочкін і головне куловод - Льовочкін. А Фірташ - це бізнес-підрозділ Льовочкіна. А Бойко був чиновницьким підрозділом Льовочкіна. Вплив Льовочкіна залишилося, воно нікуди не поділося", - сказав в липні ц.р. Ігор Коломойський, губернатор Дніпропетровської області і головний на сьогодні суперник екс-глави АП.

А джерела, близькі до лідерів новоствореного об'єднання, стверджують: "Опозиційний блок" може пройти в Раду, щоб там злитися з Блоком Петра Порошенка і скласти конкуренцію Олегу Ляшку (який останнім часом виходить з-під контролю свого патрона) і Юлії Тимошенко. Якщо це станеться, в Раді опиниться знову сестра Льовочкіна - Юлія. І їх сімейне робота в Раді піде по вже откатанной схемою.

Продовження слідує