ua en ru

Хто вкрав гроші "Терра Банку"

До кінця поточного тижня, 12 вересня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) завершує прийом документів від потенційних інвесторів, які хочуть і можуть вивести з ринку "Терра Банк", в якому з 22 серпня 2014 р. працює тимчасова адміністрація.

До кінця поточного тижня, 12 вересня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) завершує прийом документів від потенційних інвесторів, які хочуть і можуть вивести з ринку "Терра Банк", в якому з 22 серпня 2014 р. працює тимчасова адміністрація. Якщо спаситель не знайдеться, ФГВФО доведеться виплатити 1,424 млрд грн громадянам, чиї депозити не перевищують 200 тис. грн. А громадянам, чиї депозити перевищують 200 тис. грн, доведеться розлучитися зі своїми вкладеннями - на загальну суму 630 млн грн.

Дякувати їм за це доведеться Сергію Клименку і його таємному старшому компаньйону Максиму Луцькому - куму екс-міністра освіти Дмитра Табачника і колишньому першому проректору Національного авіаційного університету. Втім, від дій Луцького і Клименко постраждають не тільки вкладники "Терра Банку".

І знову - "Еліта-центр"

У розпорядженні РБК-Україна опинилося звернення Благодійної організації "Благодійний фонд ЛАВ", яка просить генпрокурора Віталія Ярему перевірити законність дій ТОВ "Фінансова компанія "Толока" (власник - Сергій Клименко) та ТЗОВ "Альфа-Капітал-Інвест" (інсайдер "Терра Банку") стосовно організації "Благодійний фонд лав". Суть звернення в тому, що благодійний фонд заплатив компаніям Клименка та Луцького за квартиру у Вишневому більш 815 тис. грн для сім'ї біженців із зони АТО з двома неповнолітніми дітьми.

Фонд підозрює "Толоку" і "Альфа-Капітал-Інвест" (осіб, афілійованих з "Терра Банком") в організації будівельної афери, на кшталт "Еліта-центру". За даними РБК-Україна, компанії Луцького і Клименко провернули схему далеко не по одній квартирі, тому звинувачення "Благодійного фонду ЛАВ" в організації афери можуть виявитися правдою.

"Однак, через недобросовісність Керуючого ("Толока") і Забудовника ("Альфа-Капітал-Груп"), невиконання та порушення останнім своїх договірних зобов'язань та вимог чинного законодавства України, грубо порушуються права і законні інтереси Фонду та відповідно останньому наноситься значний збиток, який, в свою чергу, відбивається на долях простих людей, які потребують невідкладної підтримки і допомоги вже сьогодні, а особливо - стосовно житла...

Враховуючи той факт, що об'єкт будівництва, в якому знаходиться квартира Фонду (благодійної організації), був введений в експлуатацію вже більше одного року тому, але станом на сьогодні право власності на квартиру так і не було зареєстровано за Фондом (благодійною організацією), тому є побоювання в тому, щоб такий об'єкт будівництва не став черговою будівельною аферою, як афера "Еліта-центр".

Тому існує підозра у вчиненні Управителем і Забудовником кримінального злочину, оскільки останніми були отримані значні кошти організації "Благодійний фонд ЛАВ", однак не зареєстровані права власності на квартиру за Фондом", - сказано у зверненні.

Реакція з боку генпрокурора Віталія Яреми, а також юридичних глав ТОВ "Толока" та ТЗОВ "Альфа-Капітал-Інвест" поки невідома. Але, якщо Генпрокуратура проведе перевірку фактів, які виявлять порушення, що підпадають під норми Кримінального кодексу, то, можливо, подальше розслідування проллє світло на темні історії, пов'язані з "Терра Банком" і його власниками.

Втім, в ТОВ "Толока" офіційно заявили, що не мають жодних договірних відносин з ГО "Благодійний фонд ЛАВ", в тому числі, щодо участі цієї організації в фонді будівництва житла.

Обмануті і обкрадені вкладники

У розпорядженні редакції є копія листа від вкладника "Терра Банку" Сергія Мироненка, який проживає в Стаханові (Луганська обл.). "В лютому 2014 р. я звернувся до банку Терра за власними грошима, і мені повідомили, що керівник відділення Чіп Валентина Дмитрівна привласнила їх. Зняла з рахунків близько 20 млн дол. І втекла в Росію. Тоді нас, ошуканих вкладників, приїжджав заспокоювати з Києва сам управитель за прізвищем Шевченко (колишній заступник голови правління, - ред.). Пройшов місяць, і її звільнили за смішну статтю - за халатність, а нам, обдуреним вкладникам видали довідки про те, що ми взагалі не є вкладниками!", - пише вкладник "Терра Банку".

Якщо є інформація про те, що Валентина Чіп дійсно зняла з рахунків вказану суму - 20 млн дол. і втекла до Росії, то тут питання до правоохоронних органів: чи порушено кримінальну справу за даним фактом і які результати слідства. В тому числі - відносно власників банку, які несуть відповідальність за своїх співробітників і їх дії. РБК-Україна направила відповідні запити до Генеральної прокуратури та МВС.

Ще одна вкладниця, Діана з Вінниці, також пише: "Коли закінчився договір депозиту в липні 2014 р., банк відмовився повертати гроші і мене переконав переукласти депозитний договір на новий термін, який закінчується у жовтні 2014 р. При цьому мене запевняли, що в банку новий акціонер, банк успішно працює. Згодом я зверталася до банку з проханням повернути кошти, але письмової відповіді досі не отримала. Гарячі лінії банку не відповідають, у приймальні, до уповноваженої особи ФГВ "Терра Банк" потрапити неможливо", - стверджує вона.

Зазначимо, що згідно листа вкладниці, її переконали переукласти депозитний договір в липні 2014 р., переконуючи, що в банку все в порядку. Але вже тоді було очевидно, що "Терра Банк" ось-ось поповнить ряди фінансових установ, оскільки Нацбанк давно врятовував "Терра Банк", надавши в квітні рефінансування на суму 77 млн грн. Тобто, вкладниця була просто ошукана співробітником, як раніше її заманили високими відсотками під депозити - 26,5%.

Вуха кума Табачника

Інформація про те, що насправді за Сергієм Клименком, придбавшим в кінці 2013 року у Руслана Циплакова "Терра Банк", стоїть помітний київський регіонал Максим Луцький, по ринку циркулювала з самого початку.

"Мені говорив Циплаков, що насправді банк купив Максим Луцький. Я тоді здивувався, оскільки для Луцького банківський бізнес не є профільним. Але оскільки "Терра" - не настільки великий банк, я не надав цьому значення", - сказав РБК-Україна колишній член Ради НБУ Василь Горбаль.

Відзначимо, що, за даними джерел, серед міноритаріїв "Терра Банку" значиться ТОВ "Компанія М.Б.С.", яка заснована батьком Максима Луцького - Георгієм Луцьким. Крім того, після продажу банку Сергію Клименку в ревізійну комісію була введена Ганна Георгіївна Луцька, яка представляла "Українську стратегічну групу", що сконцентрувала до травня 2014 р. 99,6% "Терра Банку".

Нагадаємо, що сам Максим Луцький, якому приписують деякі негаразди з законом в юності, був нардепом від БЮТ, але в 2007 р. вже пройшов у парламент від Партії регіонів. Не без допомоги свого кума Дмитра Табачника обійняв посаду першого проректора Національного авіаційного університету, очолював Солом'янську районну організацію Партії регіонів, а також Солом'янську РДА.

Цікаво, що і в НАУ, незважаючи на своє становище, Максим Луцький не зміг обійтися без грубих порушень закону і процедур. Так, у доповідній записці держінспекції Міносвіти на ім'я його голови Сергія Квіта від 7 липня 2014 р. (копія документа є у розпорядженні РБК-Україна) сказано, що Максим Луцький в 2010 р. отримав посаду професора без проходження конкурсу, що є грубим порушенням правил.

Тоді, зрозуміло, на це порушення закрили очі.

Навіщо Максиму Луцькому в кінці 2013 року було купувати проблемну банківську установу - поки що залишається загадкою. Навіть завівши в липні на обслуговування в "Терра Банк" НАУ, Луцький не врятував банк. Крім того, це призвело до заморожування на рахунках банку 2,5 млн грн студентського та викладацького складу університету.

Однак, так чи інакше, в кінці 2013 р. угода відбулася. Згідно наявної інформації, Циплаков продав Луцькому банк за суму, еквівалентну 40 млн дол. За однією з версій, що стійко циркулює в банківських колах, ці 40 млн дол. Максим Луцький взяв у кредит в самому "Терра Банку".

"Якщо це правда, то є тільки одне питання: чи є у цієї людини (Максима Луцького) совість і здоровий глузд?", - прокоментував дану версію один з банкірів.

Екс-глава Київської міськдержадміністрації Володимир Бондаренко, який раніше очолював у ВР депутатське об'єднання "Столиця" і продовжує її неформальне кураторство, підкреслив, що такого роду інциденти вимагають втручання на найвищому рівні. "Ми обов'язково піднімемо питання стосовно "Терра Банку", - запевнив екс-голова КМДА кореспондента РБК-Україна.

Сьогодні подейкують, що банк може знову викупити Руслан Циплаков. Але в світлі недавнього інформаційного вкидання про його, нібито, затримання СБУ за нібито фінансування російських терористів, ставить під сумнів можливість повернення Циплакова у "Терра Банк". Тим паче, що головною проблемою банку залишаються кредитори, серед яких головними є сам Циплаков, а також, судячи за наявними даними, Луцький і Клименко.

Борги на мільярди

Заборгованість 20 найбільших позичальників банку складає більше 2 млрд грн. З них близько 1 млрд грн видано структурам, афілійованим з Русланом Циплаковим. А інсайдерам банку (копії документів є в розпорядженні РБК-Україна) видано понад 900 млн грн. Ряд компаній-кредиторів зареєстровані за однією адресою з компаніями Клименко, що явно вказує на їх зв'язок.

Як стверджує видання FinMaidan з посиланням на колишнього менеджера "Терра Банку", "нормальних робочих кредитів, крім закладених в НБУ, там близько 80 млн грн".

Зрозуміло, остаточну відповідь на питання про структуру кредитів дасть тимчасова адміністрація по закінченню своєї роботи у листопаді ц.р. Але, виходячи з наявних даних цілком можна припустити, що кум колишнього міністра освіти Максим Луцький руками свого компаньйона Сергія Клименко довів до банкрутства "Терра Банк", використовуючи свої зв'язки в старому уряді.

"Це результат роботи конвеєра, що запущений попередньою владою, з реєстрації та продажу малих банків. І тут завдання не тільки для НБУ, але і для силовиків розібратися з "Терра Банком" та іншими аналогічними історіями", - заявив РБК-Україна представник парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

Зазначимо, "Терра Банк" - шістнадцятий банк, до якого з початку року введено тимчасову адміністрацію.

Антон Подлуцький