ua en ru

КПУ розпочала підготовку до проведення референдуму про входження України до Митного союзу

Комуністична партія України (КПУ) починає кампанію по підготовці до проведення всеукраїнського референдуму про вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Вчора виданню стали відомі подробиці підготовки партії до проведення всеукраїнського референдуму. "Збір підписів ми почнемо вже в березні 2013 року", - сказав газеті народний депутат Олександр Голуб (КПУ). На всенародне обговорення КПУ планує винести лише одне питання: чи підтримують громадяни України вступ країни до Митного союзу. "Що стосується другого питання - про Євросоюз, то тут рішення за Президентом. Якщо він вважатиме за необхідне поставити громадянам питання про інтеграцію з ЄС - нехай так і буде. Для нас головне, щоб громадяни визначили вектор руху України і висловилися про перспективи членства в МС" , - заявив перший секретар ЦК КПУ народний депутат Петро Симоненко. За його словами, комуністи закінчать роботу з підготовки до проведення референдуму в липні: "Потім ми будемо чекати рішення Президента щодо дати референдуму". Він має відбутися в останню неділю 50-денного терміну, який починається в момент підписання главою держави відповідного указу.

Слід зазначити, що включення в список питання про європейські прагнення України зробить проведення альтернативного референдуму неможливим. Згідно з п. 11 ст. 31 закону "Про всеукраїнський референдум", "Центральна виборча комісія відмовляє в реєстрації іншим ініціативним групам, які виносять на референдум питання, за змістом або по суті тотожних питань, які винесені на всеукраїнський референдум уже зареєстрованої ініціативної групою".

Досвід проведення всеукраїнських референдумів в Україні невеликий. Єдиним опитуванням, чиє рішення було виконано в повному обсязі, став референдум 1 грудня 1991 року, на якому 90,32% громадян проголосували за незалежність України. Набуття чинності результатів всеукраїнського опитування за народною ініціативою 2000 року - про скасування депутатської недоторканності, введення двопалатного парламенту і скорочення кількості народних депутатів з 450 до 300, було заблоковано Верховною радою. У 2007 році проведення всеукраїнського референдуму про позаблоковий статус України було зупинено Президентом Віктором Ющенком.

Новий закон "Про всеукраїнський референдум" значно спрощує процедуру імплементації прийнятих в ході опитування рішень і виключає участь парламенту в цьому питанні. Представники опозиційних фракцій Ради не приховують, що будуть перешкоджати ініціативі Компартії. "Опозиція проведе інформаційну роз'яснювальну кампанію для населення, в ході якої розповість про ризики вступу до Митного союзу, - сказав заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв. - Більше того, сам закон про референдум був прийнятий з порушенням Конституції, і опозиція буде будь-якими способами домагатися його скасування".

Читайте також: Україна виступає за спільний економічний простір між ЄС і МС, - МЗС