ua en ru

Яків Смолій: біографія нового глави НБУ

Яків Смолій: біографія нового глави НБУ Фото: Яків Смолій (РБК-Україна)

Смолій став десятим керівником Нацбанку

Новим головою Національного банку України (НБУ) обрано Якова Смолія. Депутати Верховної ради України у четвер, 15 березня, на пленарному засіданні віддали за це рішення 247 голосів, перед тим проголосувавши за відставку Валерії Гонтаревої.

Відтак, 57-річний Смолій став десятим керівником головного банку країни. РБК-Україна зібрала факти з біографії новопризначеного глави Нацбанку та коротку хронологію подій, які передували його призначенню.

На сайті Нацбанку зазначається, що у банківській системі України Смолій працює з часів її формування. Так, у квітні 2014 року Смолій став заступником голови НБУ, а вже з жовтня 2016 його було призначено першим заступником, де він курував готівковий обіг банку, IT та платіжні системи. Йому ж безпосередньо підпорядковувався Банкнотно-монетний двір, Фабрика банкнотного паперу, Центральне сховище НБУ та Державне казначейство України.

Відповідно до декларації Смолія за 2016 рік, крім земельних ділянок і кількох об'єктів житлової і комерційної нерухомості, він має багатомільйонні заощадження в цінних паперах і вклади у банках.

Від програміста до банкіра

За освітою Яків Смолій, уродженець тернопільської області, математик. Спеціальність "Прикладна математика" він здобував у Львівському державному університеті імені Івана Франка, закінчивши його в 1983 році. На сьогодні він також є кандидатом економічних наук

Ще під час навчання у 1981-1983 роках працював лаборантом науково-дослідного сектору вишу. Після отримання диплому до 1987 року працював інженером-програмістом і математиком, обіймаючи посаду молодшого наукового співробітника Тернопільського фінансово-економічного інституту (зараз це національний університет). Згодом до 1991 року працював інженером-програмістом тернопільського радіозаводу "Оріон".

Уже в 1991 році Яків Смолій отримав роботу в тернопільській філії НБУ, де спочатку був провідним інженером, а згодом - заступником начальника Тернопільського облуправління Нацбанку.

Через три роки Смолій увійшов до колективу Акціонерного поштово-пенсійного банку "Аваль", спочатку отримавши посаду начальника управління автоматизації, а пізніше - заступника голови правління. Також він мав свої акції в банку, проте, за прикладом співвласників банку Федора Шпіга та Олександра Деркача продав їх у 2005 році австрійській групі Raiffeisen за більш ніж 1 млрд доларів. Смолій, продавши свої акції, ймовірно, став доларовим мільйонером.

Найдовше, протягом восьми років до моменту входження у склад керівництва Нацбанку Яків Смолій працював у товаристві "Престиж-груп" на посаді директора з питань банківського бізнесу.

Узгодження кандидатури Смолія

Як писало РБК-Україна у січні 2018 року, питання з призначенням нового голови НБУ президент України Петро Порошенко довгий час не міг погодити з фракцією "Народний фронт". Депутати цієї фракції відмовлялися голосувати, поки парламент не визнає Росію агресором і не схвалить законопроект про реінтеграцію Донбасу.

Уже 18 січня 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної ради проект постанови про звільнення глави Національного банку Валерії Гонтарєвої і проект про призначення на цю посаду Якова Смолія

Постанова про призначення Смолія з'явилася в Раді через кілька годин після прийняття закону про реінтеграцію Донбасу, яким Росію було визнано агресором.

На початку лютого 2018 року парламентський комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував парламенту звільнити голову НБ) Валерію Гонтареву і призначити на її посаду чинного виконувача обов'язків глави Нацбанку Якова Смолія. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету в закритому режимі.

Рада Національного банку України 28 лютого схвалила кандидатуру в. о. голови НБУ на пост глави регулятора.

Зазначимо, що раніше в інтерв'ю РБК-Україна представник МВФ в Україні Йоста Люнгман говорив, що новий менеджер, який очолить Нацбанк, повинен продовжити роботу Валерії Гонтаревої щодо зміни монетарної політики та зміцнення банківської системи.