ua en ru

Конфлікт на сході необхідно вирішувати шляхом переговорів, - "Український вибір"

Виключно військовими методами конфлікт на сході не вирішити: необхідні переговори з участю тих людей, які хочуть і можуть домовитися. Таку думку висловив депутат Луганської облради, член виконкому громадського руху "Український вибір" Володимир Живага.

Західні експерти також наполягають на необхідності продовження переговорного процесу. "Виключно військовими методами конфлікт не вирішити". Про це прямо і публічно заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. Він же "наполегливо радить почати переговори". Причому, не поділяючи учасників на "сепаратистів" і державників, а з усіма, хто готовий розмовляти і не прагне вбивати", - процитував західного дипломата Живага у своїй статті на сайті "Українського вибору".

На думку депутата, численна важка артилерія, крім ополченців винищує сотні мирних громадян, що так чи інакше опинилися в місці бойових дій. "По той бік вогню - співгромадяни. І не тільки ті, що озброїлись різним стріляючим залізом для демонстрації своєї незгоди з внутрішньою політикою держави, але і цілком мирні. Але апріорі вже "чужі"! І коли батареї перестануть палити, "своїми" вони не будуть дуже і дуже довго. І батарейців своїми вважати не будуть. Якщо... не почнемо розмовляти, намагаючись нехай не ліквідувати накопичене протиріччями зло повністю, так хоч зменшувати його в міру сил і можливостей", - зазначив Живага.

Він нагадав, що вже є дані про 1,5 млрд грн збитків від бойових дій на Луганщині. "Так це прикидки на швидку руку, а якщо візьмемося з'ясовувати до копієчки, то, боюся, на тлі підсумків річний обласний бюджет здасться чимось смішним і несерйозним", - написав він.

Також Живага задається питанням, звідки взяти кошти на відновлення зруйнованого сходу. "Хто і коли їх дасть? Та й взагалі чи збирається хтось відновлювати і робити регіон придатним для нормального життя?", - запитує він.

На думку Живаги, керівник "Українського вибору" Віктор Медведчук незаслужено був підданий критиці за участь у мирних переговорах. "Особливо в крику досягли успіху ті, хто явно розуміє: за політичним калібром з цією людиною, вплив і вміння якої визнає не тільки німецький канцлер Меркель, їм ні зараз, ні в майбутньому не зрівнятися", - зазначив експерт.

Зараз, схоже, головне не турбота про людей і навіть не про майбутнє країни, про єдність якої так витіювато співають професійні "патріоти", стверджує він.