ua en ru

Комітет Ради розглянув питання щодо головреда "Схем"

Комітет Ради розглянув питання щодо головреда "Схем" Фото: засідання комітету (РБК-Україна)

Члени комітету висловлять бачення ситуації навколого головреда "Схем", після чого передадуть їх генпрокурору

Комітет Верховної ради з питань свободи та інформаційної політики розглянув питання щодо головного редактора програми журналістських розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької. Про це повідомила голова комітету, народний депутат Вікторія Сюмар, передає кореспондент РБК-Україна.

Голова комітету звернулась до членів комітету з проханням висловити бачення цієї ситуації.

"Остання історія щодо судової ухвали щодо журналістки програми «Схеми» Наталії Седлецької", - повідомила Сюмар.

Комітет Ради розглянув питання щодо головреда "Схем"
Комітет Ради розглянув питання щодо головреда "Схем"
Комітет Ради розглянув питання щодо головреда "Схем"

Фото: засідання комітету (РБК-Україна)

За її словами, сьогодні вона разом з нардепом Ольгою Черваковою запрошені на зустріч з генеральним прокурором Юрієм Луценком. Зустріч має стосуватись цієї теми.

"Є заяви багатьох організацій, що це становить загрозу свободи слова в Україні. Питання очевидні. Чому стільки місяців? Чи не є це надмірним заходом в контексті розслідування конкретної кримінальної справи, яка стосується, наскільки я розумію, голови НАБУ Артема Ситника", - додала Сюмар.

Як повідомляло РБК-Україна, суд Києва надав ГПУ доступ до інформації з телефона Седлецької, зокрема до повідомлень та геоданних. Таке рішення суду розкритикували редакція "Схем", команда Bihus.Info, а також Transparency International Україна.

У свою чергу, у ГПУ заявили, що телефон главреда "Схем" Седлецької прослуховуватися не буде. Крім того, у Генпрокуратурі додали, що таке рішення суду обумовлено необхідністю встановлення часу, дати та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ Артемом Ситником.

У середу, 5 вересня, Седлецька заявила, що генеральний прокурор України Юрій Луценко запросив її на закриту зустріч, заплановану на сьогодні. Такаож вона додала, що Луценко відмовився від прямого ефіру на "Радіо Свобода". Седлецька зазначила, що той факт, що Луценко хоче обговорювати питання надання доступу до її телефону "у своєму кабінеті за зачиненими дверима, а не в прямому ефірі, викликає занепокоєння та підозри".