ua en ru

Комітет з питань європейської інтеграції не зміг затвердити склад комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС

Комітет з питань європейської інтеграції вчора провалив ще одну спробу затвердити персональний склад комітету парламентського співробітництва (КПС) - органу, який забезпечує взаємодію Верховної ради та Європарламенту, повідомляє "Комерсант-Україна". Засідання зірвалося через відсутність кворуму - в залі не виявилося представників діючої парламентської більшості. Спори про формування персонального складу комітету тривають з початку січня. Після вчорашньої невдачі зросла вірогідність того, що конфлікт призведе до зриву засідання КПС, запланованого на 3-4 квітня.

Причина протистояння - незгода Партії регіонів (ПР) з принципом розподілу квот у КПС. 10 січня комітет з питань євроінтеграції (за підтримки членів від ПР) розподілив місця за стандартною схемою - пропорційно чисельності фракцій і груп. Партія регіонів отримала 7 місць з 16, "Батьківщина" - 4, "Удар" - 2, "Свобода", Компартія і позафракційні - по одному. Однак потім ПР, всупереч досягнутим домовленостям, подала до секретаріату комітету список з 8 учасників КПС від своєї партії, зажадавши збільшити квоту.

У Партії регіонів наполягають, що зі складу КПС необхідно виключити позафракційного представника, передавши цю квоту ПР. Від позафракційних в комітет увійшов Віктор Балога, який, як відомо, на початку року зайняв критичну по відношенню до влади позицію. Його заміна на лояльного депутата дозволила б Партії регіонів спільно з Компартією отримати більшість у КПС та обрати свого голову, пише видання. В опозиції вважають такий підхід неприпустимим, апелюючи до того, що у всіх інших міжпарламентських групах враховується квота позафракційних.

В опозиції побоюються, що для виходу з кризи глава Верховної ради Володимир Рибак (представляє ПР) підпише рішення про склад КПС, вигідне партії. "Я попередив Володимира Рибака, що вважаю неприпустимим затвердження ним складу КПС, яке суперечить рішенню комітету", - заявив глава комітету з питань європейської інтеграції Григорій Немиря. Представники ПР у профільному комітеті, навпаки, називають нелегітимною вже затверджену квотну схему і наполягають на праві призначити 8 членів КПС. "Будь-який інший розрахунок є нелегітимним. Спекуляції з формуванням делегації КПС, що порушує законну квоту ПР, не мають юридичної перспективи і є свідомою спробою Немирі зірвати проведення квітневого засідання КПС", - заявила перший заступник глави комітету Ірина Бережна.

Тим часом боротьба за контроль над українською частиною КПС вже призвела до того, що Верховна Рада не зможе прийняти законопроекти, які вважаються пріоритетними в сфері європейської інтеграції. Так, на вчорашньому засіданні комітет з євроінтеграції повинен був розглянути проект закону про ратифікацію угоди з ЄС про спрощення візового режиму, а також пакет законопроектів, необхідних для виконання Україною першої фази плану дій візової лібералізації, - тепер їх винесення в зал відкладається до вирішення конфлікту з КПС.

Читайте також: Янукович вимагає забезпечити виконання домовленностей для підписання СА з ЄС