ua en ru

Комітет ПАРЄ підтримав українські правки про неможливість "прощення" РФ

Комітет ПАРЄ підтримав українські правки про неможливість "прощення" РФ Фото: ПАРЄ (assembly.coe.int)

Рішення комітету ще має підтвердити пленарна зала

Комітет з питань правил процедури Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), який представлятиме у ПАРЄ проект змін до правил накладання санкцій, підтримав українські правки до документа, які роблять неможливим "прощення" Росії. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Twitter директора зі зв'язків з громадськістю Ради Європи Даніеля Холтгена.

Комітет ПАРЄ підтримав українські правки про неможливість "прощення" РФ

Зазначимо, що рішення комітету ще має підтвердити пленарна зала, коли розглядатиме резолюцію. Слід підкреслити, що за практикою ПАРЄ підтримка пропозиції у комітеті суттєво підвищує шанси на успіх голосування за неї.

Додамо, дана резолюція пропонує підвищити поріг голосування до 2/3 голосів (зараз - 1/2), а це в свою чергу суттєво ускладнює накладення санкцій на Росію. Натомість українська поправка полягає у тому, щоб залишити правило 1/2 для низки санкцій, включаючи позбавлення росіян права голосу.

Ще одна правка українських представників забороняє брати участь у роботі ПАРЄ парламентарям, обраним виборцями на окупованих територіях, зокрема в Криму.

Нагадаємо, у Страсбурзі (Франція) з 8 по 12 жовтня пройде осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Депутати, зокрема, проведуть дебати про закордонне фінансування ісламу в Європі і радикалізацію настроїв серед мігрантів.

Обговорення найбільш резонансного питання - перегляд повноважень і прав на голосування національних делегацій - заплановано на вівторок, 9 жовтня.

Як писало РБК-Україна раніше, на початку жовтня депутати Верховної ради України підтримали проект постанови №9089 "Про Заяву Верховної ради України у зв'язку з ситуацією, що склалася в Парламентській Асамблеї Ради Європи", за документ проголосували 242 нардепа.

"Верховна рада України постановляє: засудити спроби зняти обмежувальні заходи відносно постійної делегації Російської Федерації у Парламентській асамблеї Ради Європи в обхід резолюцій Асамблеї і внесення змін у статутні документи, які змінюють засадничі принципи діяльності організації", - йдеться у тексті постанови.