ua en ru

Коболєв прокоментував подальші переговори з Росією щодо газового транзиту

Коболєв прокоментував подальші переговори з Росією щодо газового транзиту Фото: Андрій Коболєв (УНІАН)

Переговори із РФ щодо транзиту газу через Україну залежать від виборів президента навесні 2019 року

Подальші переговори з Росією щодо газового транзиту можуть залежати від результатів президентських виборів в Україні. Про це 11 лютого в ефірі телеканалу ICTV заявив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає РБК-Україна.

Зокрема, Коболєв припустив, що Росія намагатиметься поновити "старі угоди із новою владою".

"Російські колеги дуже люблять чекати на завершення виборів. І я думаю, що їх розрахунок дуже простий - зміна влади і, можливо, з новою владою можна буде продовжити стару угоду, яка нам не тільки не цікава, але й вона протирічить як українському, так і європейському законодавству", - заявив він.

Окрім цього, за словами Коболєва, РФ знову може повторити кризу з поставками газу європейським споживачам.

"Під кінець грудня, коли будуть морози і не буде нового договору (про транзит газу, - ред.), росіяни, швидше за все, сподіваються повторити той трюк, який був у 2009 році з відключенням поставок газу по українському коридору для європейських споживачів. Це викличе кризу, і цю кризу можна буде використовувати, наприклад, щоб просунути ідею "Північного Потоку-2", - сказав голова "Нафтогазу".

Коболєв вчергове наголосив, що запуск "Північного Потоку-2" і "Турецького потоку" призведуть зниження обсягів транзиту українською ГТС до нуля та "відкриває шлях для повноцінної російської агресії".

"Це не має нічого спільного з газовим бізнесом, це мета стратегічна, над нею працюють системно з 2005 року. Прибираючи транзит газу з території України, Росія відкриває собі шлях для повноцінної агресії. Це той аргумент, який ми - українські дипломати, політики та "Нафтогаз" - використовуємо у міжнародних перемовинах. Ми пояснюємо це нашим європейським партнерам, що ідучи на комерційний проект вони фактично відкривають дорогу для російських танків на територію нашої країни", - сказав він.

Зазначимо, подальші переговори щодо транзиту газу "Україна - ЄС - Росія" можуть відбутися у травні.

Нагадаємо, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" назвала неприйнятними озвучені раніше Російською Федерацією умови укладення контракту на транзит газу.