ua en ru

"Нафтогаз" назвав неприйнятними умови Росії щодо транзиту газу

"Нафтогаз" назвав неприйнятними умови Росії щодо транзиту газу Фото: Юрій Вітренко (УНІАН)

НАК не збирається відмовлятися від виграшів у міжнародних арбітражах

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вважає неприйнятними озвучені Російською Федерацією умови укладення контракту на транзит газу. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка.

За словами Вітренка, умови "про відновлення балансу у відносинах" та транзит без зобов'язань "Газпрому" за обсягами є неприйнятними. Зокрема, "баланс" між "Нафтогазом" і "Газпромом" відновлено рішеннями міжнародного арбітражу. Крім того, НАК не збирається відмовлятися від виграшу 4,6 млрд доларів у транзитній справі, 2 млрд доларів у справі про перегляд ціни і від скасування зобов'язань перед "Газпромом" на суму близько 80 млрд доларів за положенням "бери-або-плати".

"Якщо підсумувати, транзит через Україну може бути на стандартних європейських умовах, а не умовах РФ", - зазначив Вітренко.

Він також підкреслив, що у "Нафтогазу" є реальна можливість через новий арбітраж відсудити приблизно 10 млрд доларів компенсації за відсутність транзиту після 2019 року.

Нагадаємо, раніше заступник глави МЗС РФ Олександр Панкін заявив, що Росія готова продовжувати транзит газу через Україну тільки на своїх умовах.

Відзначимо, в січні Європейська комісія вперше заявила про інтерес у транзиті газу в нинішніх обсягах після 2019 року.