ua en ru

До вибуху міномета на Рівненському полігоні призвела сукупність причин, - Луценко

До вибуху міномета на Рівненському полігоні призвела сукупність причин, - Луценко Фото: Юрій Луценко (facebook.com/gp.gov.ua)

Луценко назвав головні причини вибуху міномета на Рівненському полігоні

До трагедії на Рівненському полігоні призвела сукупність причин, зокрема, це порушення правил безпеки під час бойових стрільб, а також порушення правил технічної експлуатації мінометів. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко після засідання безпекового комітету Верховної ради у четвер, 27 вересня, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, ситуація на Рівненському полігоні стала такою трагічною тому, що командир цих стрільб не виконав всі настанови про експлуатацію мінометів.

"Вони стояли ближче, ніж належало. Солдати письмово не показали, що їх навчили безпечній експлуатації. Саме тому подвійне заряджання призвело до багатьох жертв. Очевидно, що і вузли самого міномету також потрібно експлуатувати правильно: чистити, перевіряти справність… Запобіжники були деформовані спеціально для того, щоб просто не морочитись…", - повідомив Луценко.

Він додав, що організатори стрільб будуть притягнуті до відповідальності.

"Ми звичайно завершимо слідчі дії та притягнемо до відповідальності тих командирів, які не забезпечили стрільби на полігоні", - додав він.

Луценко також наголосив, що Генштаб ЗСУ та концерн "Укроборонпром" провели аналіз запобіжника та пускового вузла міномету "Молот" для отримання гарантії неповторення наслідків трагедії.

Нагадаємо, Луценко у ході брифінгу заявив, що комітет Верховної ради з питань нацбезпеки має звернутись до Міністерства оборони з вимогою провести повну ревізію мінометів "Молот".

Як повідомляло РБК-Україна 25 вересня 2018 року, у районі проведення операції об'єднаних сил на Донбасі вибухнув міномет "Молот", в результаті чого постраждали троє військових. Вибух стався в одній з військових частин.

Згодом військова прокуратура заявила, що встановлює обставини вибуху міномету "Молот" на Донбасі. Вибух стався на позиціях однієї з військових частин на території Донецької області 23 вересня 2018 року близько 21:00 - у каналі ствола міномету вибухнула міна.

Додамо, що у липні поточного року в результаті вибуху на Рівненському полігоні загинули 3 військових і 9 поранені. Після цього, президент України Петро Порошенко тимчасово заборонив використання мінометів "Молот" на військових навчаннях на час розслідування вибуху.