ua en ru

Луценко вимагає від Міноборони провести ревізію мінометів "Молот"

Луценко вимагає від Міноборони провести ревізію мінометів "Молот" Фото: Юрій Луценко (УНІАН)

Луценко заявив, що завод-виробник не проводив гарантійне обслуговування мінометів

Комітет Верховної ради має звернутись до Міністерства оборони з вимогою провести повну ревізію мінометів "Молот". Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко під час засідання комітету з питань Нацбезпеки, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, прокуратура вивчить дані експертизи і також дасть оцінку ймовірним недолікам мінометів.

"Це також не виключається. Головне, пропоную комітету звернутись до МОУ і "Укроборонпрому" і терміново призначити повну ревізію наявних мінометів "Молот", їхнє гарантійне обслуговування заводом-виробником, чого не було зроблено всупереч підписаному Міністерством оборони договору", - повідомив Луценко.

Він також додав, що необхідно перевірити пусковий вузол міномета на відповідність.

"В багатьох з них запобіжник використовується зовсім з інших мінометів, як і в цьому трагічному випадку на Рівненському полігоні. По-друге, перевірити пусковий вузол на відповідність. Зрозуміло, що в ході експлуатації голка пускового механізму зношується і вона потребує перевірки і гарантійного обслуговування. Можливо, також доручити конструкторському колективу оцінити результати цих обстежень і при необхідності внести зміни до документації", - повідомив Луценко.

Нагадаємо, як повідомляло РБК-Україна 25 вересня 2018 року, у районі проведення операції об'єднаних сил на Донбасі вибухнув міномет "Молот", в результаті чого постраждали троє військових. Вибух стався в одній з військових частин.

Згодом військова прокуратура заявила, що встановлює обставини вибуху міномету "Молот" на Донбасі. Вибух стався на позиціях однієї з військових частин на території Донецької області 23 вересня 2018 року близько 21:00 - у каналі ствола міномету вибухнула міна.

Додамо, що у липні поточного року в результаті вибуху на Рівненському полігоні загинули 3 військових і 9 поранені. Після цього, президент України Петро Порошенко тимчасово заборонив використання мінометів "Молот" на військових навчаннях на час розслідування вибуху.