ua en ru

Класи з кримськотатарською мовою навчання скоротилися на дві третини після анексії, - ЮНЕСКО

Класи з кримськотатарською мовою навчання скоротилися на дві третини після анексії, - ЮНЕСКО Ілюстративне зтв (РБК-Україна)

Кримськотатарською мовою в окупованому Криму зараз навчається менше 2 тис. дітей

Після анексії Криму Російською Федерацією (РФ) кількість класів з кримськотатарською мовою навчання в середніх школах на півострові зменшилася майже на дві третини. Про це йдеться в доповіді Генерального директора ЮНЕСКО Одрі Азулє, оприлюдненій на офіційному сайті Організації.

Зокрема, із 384 класів у 2013/2014 навчальному році їх залишилося 133 в 2017/2018. Кількість учнів, які вивчають кримськотатарську мову в згаданих школах, впало в десять разів - із понад 18 тисяч у 2013/2014 навчальному році до 5146 в 2016/2017 році і, нарешті, до 1879 учнів у 2017/2018 роках.

"Від початку окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя реалізація освітньої політики Російської Федерації на півострові, вочевидь, спрямована на радикальне скорочення використання української та кримськотатарської мов у навчальному процесі", - констатувала Гендиректор ЮНЕСКО в доповіді.

Нагадаємо, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на конференції ОБСЄ з прав людини у Варшаві заявив, що Росія порушила всі 10 гельсінських принципів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Також відзначимо, що набуло чинності рішення РНБО про припинення договору про дружбу з РФ.