ua en ru

Ківалов: Парламент розгляне питання заповнення квоти ВР у ВРЮ у наступний четвер

Верховна Рада України у наступний четвер розгляне питання про заповнення парламентської квоти у Вищій раді юстиції (ВРЮ). Про це журналістам заявив народний депутат України від фракції Партії регіонів Сергій Ківалов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Голосування, цілком ймовірно, буде наступного тижня і, швидше за все, у четвер", - сказав Ківалов.

Він також повідомив, що на сьогоднішній день опозиція працює над висуненням своїх кандидатів на заповнення цієї квоти: "Опозиція зараз висуває, у них ще є час, і вони дадуть теж свого кандидатів. І з 6-9 осіб обиратимемо найбільш гідних трьох".

Крім того, Ківалов повідомив, що кандидатура міністра юстиції Олександра Лавриновича розглядалася вчора на засіданні комітету з питань верховенства права та правосуддя.

"Надійшли документи від голови ВР... він передав нам документи, де Лавринович претендує на посаду члена Вищої ради юстиції. Мені ставлять питання... чому? Він є членом ВРЮ за посадою. А за посадою троє є (членами ВРЮ): міністр юстиції, голова Верховного суду і генеральний прокурор. Так, він захотів працювати професійно у Вищій раді юстиції. Інших пояснень немає. Мені він цього не говорив, але я коли побачив документи - а комітет профільний розглядає питання, пов'язані з вищою освітою, стажем роботи та віком - чітко визначено чинним законодавством. Тому ми подивилися тільки ці критерії і рекомендували ВР, що вони можуть обирати його як члена Вищої ради юстиції... А потім він має право вибрати. Якщо йде прийняття присяги, він повинен скласти з себе повноваження міністра, а якщо не складе, так і залишиться міністром", - повідомив Ківалов.

Ківалов нагадав, що у ВРЮ 3 людини обираються від ВР, 3 людини - від Президента України та 3 особи від Ради з юридичної освіти і науки, три людини від адвокатів, 2 людини від прокуратури.

Читайте також: ВР по своїй квоті направляє до ВРЮ Лавриновича, Колесніченко та Кузьмишина