ua en ru

Біля стін Київради сталася бійка, нардепи від опозиції заблокували трибуну

Київська міська рада сьогодні, 11 липня, проведе своє останнє перед канікулами пленарне засідання. Відповідне розпорядження про проведення сесії секретар Київради Галина Герега підписала 1 липня.

Народні депутати України з опозиційних фракцій заблокували трибуну Київради, передає кореспондент РБК-Україна.

Біля трибуни перебувають нардепи від "Свободи" Ігор Мірошниченко та Андрій Іллєнко, від "Батьківщини" Арсеній Яценюк, Ксенія Ляпіна, Олександра Кужель і Микола Княжицький, загалом близько 15 осіб.

Біля стін Київської міської ради за півгодини до початку пленарного засідання сталася бійка між громадянськими активістами, які мають намір прорватися до будівлі, і представниками правоохоронних органів, передає кореспондент РБК-Україна.

Фотогалерея з місця подій біля стін Київради

Близько 50 бійців підрозділу "Беркут" відтіснили мітингувальників від дверей КМДА.

До будівлі Київради увійшли народні депутати від опозиції Микола Княжицький, Ірина Луценко, Олександра Кужель, Віктор Чумак та Леонід Ємець.

Раніше повідомлялося, що біля будівлі Київради сьогодні, 11 липня, з ранку починають збиратись протестувальники проти проведення пленарного засідання, яке вони вважають нелегітимним.

За годину до початку засідання біля стін Київради зібралося кілька сотень людей. Протестувальники тримають прапори партій "Свобода", "Удар" і ВО "Батьківщина".

Як повідомили в "Батьківщині", на площу біля КМДА, де має розпочатися мітинг проти незаконної сесії Київради, міліція не пропустила партійні автомобілі з технічним забезпеченням. Площа оточена міліцією і машинами ДАІ.

Нагадаємо, Київська міська рада сьогодні, 11 липня, проведе своє останнє перед канікулами пленарне засідання. Відповідне розпорядження про проведення сесії секретар Київради Галина Герега підписала 1 липня.

Читайте також: "Батьківщина" не виключає застосування силових методів під час сесії Київради 11 липня

Напередодні Герега запевнила, що на сесії Київради земельні питання розглядатися не будуть.

Як відомо, представники опозиційних сил мають намір саботувати проведення пленарного засідання 11 липня.

Як повідомлялося, на останній сесії більшість Київради вирішила, що повноваження депутатів не закінчаться, поки не будуть обрані нові депутати Київради і поки вони не приймуть присягу.

Однак, відповідно до закону, п'ятирічні повноваження нинішньої Київради закінчилися ще 2 червня.

Київрада ж заявляє, що орієнтується на ч.1 ст.49 закону "Про місцеве самоврядування в Україні", де йдеться, що повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради, з моменту оголошення підсумків виборів, і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання.

Раніше Конституційний суд України (КСУ) вирішив, що необхідно провести вибори мера Києва і депутатів Київради у жовтні 2015 р. Таким чином, нинішня Київрада може засідати 7 років.

Читайте також: КМДА не проситиме суд заборонити 11 липня проведення будь-яких акцій під будівлею Київради

Це рішення КСУ викликало бурю обурення в опозиції. Опозиційні депутати в Київраді заявили, що мають намір обнулити свої партійні списки.

Теоретично Верховна Рада може призначити позачергові вибори до Київради на 2013 р., але такого бажання поки немає у Партії регіонів. Вже двічі депутати провалювали голосування із цього питання.

Зазначимо, що Київрада на своєму останньому засіданні 22 травня задовольнила 19 "земельних питань" про передачу земділянок на загальну площу 53,31 га. Крім того, на засіданні було прийнято 76 дозволів на розробку проектів землеустрою загальною площею 406,58 га, які депутатам ще доведеться затвердити. Очікується, що Київрада займеться цим саме в "період нелегітимності".