ua en ru

"Київоблгаз Збут" зарахував зекономлені субсидії на рахунки 16 тис. клієнтів

"Київоблгаз Збут" зарахував зекономлені субсидії на рахунки 16 тис. клієнтів Ілюстративне фото (УНІАН)

Залишкові кошти за зекономлені субсидії споживачі зможуть побачити в квитанціях за липень

"Київоблгаз Збут" провів повторний перерахунок залишків державних дотацій на оплату природного газу. Кошти у сумі 15,3 млн гривень були повернуті на рахунки 16,1 тис. одержувачів субсидій. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Зміни в Порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій, затверджений Постановою КМУ №534 від 23.08.2016 року набули чинності 19 липня 2019 року. На підставі цього "Київоблгаз Збуту" з держбюджету повернули 15,3 млн гривень невикористаних субсидій.

"Ми вже відреагували на вимоги нової Постанови КМУ і провели повторний перерахунок, – повідомив директор "Київоблгаз Збуту" Денис Смоляков. – Зазначена сума не є монетизированной. І споживачі не зможуть отримати ці кошти готівкою. В автоматичному режимі вони будуть списуватися з особового рахунку клієнтів і підуть на оплату майбутніх платежів за газ".

Залишкові кошти за зекономлені субсидії споживачі зможуть побачити в квитанціях за липень. Крім того, платіжний документ буде містити відповідне роз'яснення нововведень. А користувачі особистого кабінету на сайті 104.ua найближчим часом зможуть ознайомитися з оновленим балансом свого рахунку.

У компанії відзначають, що процедура повторного перерахунку призведе до зменшення дебіторської заборгованості і "допоможе зняти соціальну напругу, яка виникла внаслідок прогалин у законодавстві".

"У той же час ще з 8150 клієнтів досі залишається невизначеним період отримання субсидій. З лютого 2019 року постачальник газу був позбавлений доступу до будь-яких даних щодо одержувачів субсидій, тому для уточнення інформації за цими споживачами "Київоблгаз Збут" відправив відповідний запит на управління соцзахисту", - йдеться в повідомленні.

Також у компанії нагадали, що станом на травень у 22,2 тис. клієнтів ТОВ "Київоблгаз Збут" залишалися невикористаними 34,7 млн гривень державних компенсацій на оплату газу, нарахованих до 1 лютого 2019 року. Враховуючи чинні норми Постанови № 534, компанія, як постачальник газу з спецобязательствами, перерахувала залишки по субсидіях в державну скарбницю.