ua en ru

У Кабміні домовилися про зниження ренти на видобуток нафти і газу до 35%, - Демчишин

У Кабміні домовилися про зниження ренти на видобуток нафти і газу до 35%, - Демчишин Фото: Володимир Демчишин

Рента на видобуток газу на глибині понад 5 тис. метрів буде знижена з 55 до 35%

У Кабінеті міністрів України домовилися про зниження рентних платежів за видобуток нафти і газу на глибині понад 5 тис. метрів в Україні з 55% до 35%. Про це під час брифінгу повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

"Було багато зустрічей і з Мінфіном, і з прем'єром, і все-таки було прийнято рішення про те, що рентна плата буде зменшуватись. І це зменшення буде відбуватися протягом найближчих декількох місяців. Мова йде про зменшення з 55% до орієнтовно 35% на перехідний період для глибоких свердловин 5 тис. м; понад 5 тис. - на даний момент 28% і буде знижена орієнтовно до 14%", - сказав міністр.

За його словами таке зниження стимулюватиме іноземних інвесторів.

"З 2016 року можливий перехід до більш ліберальної системи оподаткування... Рентна плата, яка обчислюється від виручки, яку отримує інвестор, буде ще більш знижена, наприклад, до рівня 20%, але це поки дискусія... Основне навантаження буде накладена на податок на прибуток", - додав Демчишин.

Також глава Міненерго зазначив, що прибутковість для інвестора складе до 20%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що нідерландсько-британська нафтогазовидобувна компанія Shell може залишити ще один проект в Україні з-за підвищеної ренти.