ua en ru

Shell може залишити ще один проект в Україні з-за підвищеної ренти, - Коболєв

Shell може залишити ще один проект в Україні з-за підвищеної ренти, - Коболєв Андрій Коболєв

Голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв заявив, що нідерландсько-британська нафтогазовидобувна компанія Shell може залишити ще один проект в Україні через рішення уряду встановити ренту в 55%. Про це він сказав в ефірі програми "Шустер Live".

"Що стосується компанії Shell, щоб просто прояснити. Є кілька проектів, один вони дійсно залишили через війни на сході, на жаль, проект по збуту, зараз знаходиться під питанням, продовжувати чи ні, тому що й рента, яку встановив уряд, дуже висока", - зазначив Коболєв.

Коболєв зазначив, що "Нафтогаз" критикує Міністерство фінансів: "55% для приватних компаній дуже висока рента, але сподіваємося, що вони залишаться".

За словами Коболєва, з цих 20 млрд куб. м 7 млрд добувають приватні компанії.

"З 20 млрд куб. м газу, які виділяються Україні, майже 7 млрд куб м газу припадає на видобуток приватних компаній. Приватні компанії не бажають продавати газ навіть за ціною 7,2 тис. грн. Вони продають газ зараз по 9,6 тис. грн", - розповів Коболєв.

Відзначимо, 28 грудня 2014 р. Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу. Так, поправки встановлюють на постійній основі ставки рентної плати для нафти і конденсату - 45% з покладів до 5 кілометрів, 21% - з покладів понад 5 км; для природного газу, реалізованого не для потреб населення - 55% з покладів до 5 км, і 28% з покладів понад 5 км.

Нагадаємо, Shell і "Укргазвидобування" готуються розірвати договір про спільну діяльність.

За матеріалами "112 Україна".