ua en ru

Кабмін затвердив порядок виплати допомоги демобілізованим військовослужбовцям

Кабінет міністрів України затвердив порядок виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв'язку з мобілізацією.

Кабінет міністрів України затвердив порядок виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв'язку з мобілізацією. Про це йдеться у постанові уряду № 460 від 17 вересня 2014 р.

Згідно з документом, військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом у зв'язку з мобілізацією та звільняються із служби після прийняття рішення про демобілізацію (крім військовослужбовців строкової військової служби), виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 4% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менш як 25% місячного грошового забезпечення.

"Військовослужбовцям виплата допомоги здійснюється за період служби за призовом у зв'язку з мобілізацією з дня їх призову на службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони перебували у мирний час, за винятком тих осіб, які у разі звільнення з військової служби у мирний час не набули права на отримання грошової допомоги, передбаченої пунктом 2 статті 15 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", - йдеться у постанові.
Як зазначається, допомога виплачується з розрахунку місячного грошового забезпечення (без урахування винагород), на яке має право військовослужбовець на день звільнення.

Виплата військовослужбовцям допомоги у разі звільнення з військової служби здійснюється Міноборони, іншими утвореними відповідно до законів військовими формуваннями та правоохоронними органами за рахунок коштів державного бюджету, передбачених на їх утримання.

Військовослужбовцям у разі звільнення з військової служби за службовою невідповідністю, у зв'язку з позбавленням військового звання, у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, допомога не виплачується.

Нагадаємо, раніше Кабмін затвердив порядок надання статусу учасника бойових дій воїнам АТО, а також доручив створити єдиний реєстр учасників антитерористичної операції.

Також уряд зберіг виплату винагороди учасникам АТО, які знаходяться на лікуванні з пораненнями.