ua en ru

З 26 тис. акціонерних товариств, які знаходяться в ЄДРПОУ, тільки 8 тис. регулярно подають звітність, - Тевелєв

З 26 тис. акціонерних товариств, які знаходяться в ЄДРПОУ, тільки 16 тис. зареєстрували випуски своїх цінних паперів. З них тільки близько 8 тис. регулярно подають звітність, інші - "мертві". Про це глава НКЦПФР Дмитро Тевелєв розповів в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

Він заявив, що цього року НКЦПФР хоче закрити всі питання щодо дематеріалізації цінних паперів, і дуже рішуче боротися зі "сплячими" акціонерними товариствами.

"Можливо, це будуть болючі рішення, але тягнути, на жаль, більше не можна. Які це будуть рішення, скоро дізнаєтеся. Вони почнуть реалізовуватися вже в березні", - заявив Тевелєв.

За його словами, Комісія хоче проаналізувати всі випуски цінних паперів, які були здійснені за час незалежності України.

"За тим випускам, за якими протягом року-двох не подається звітність, де емітенти мають ознаки фіктивності, ми почнемо зупиняти обіг акцій, а потім анулювати свідоцтво про їх випуск", - пояснив глава НКЦПФР.

Він також зазначив, що в Держреєстрі знаходиться 26 тис. акціонерних товариств, а, згідно з даними Комісії, тільки 16 тис. зареєстрували випуски своїх цінних паперів. З них 10 тис. називаються акціонерними товариствами, але, по суті, ними не є.

"Ми зараз ведемо роботу з реєстраційною службою з приводу того, як вирішити цю проблему. Із 16 тис. товариств, що зареєстрували випуски, тільки близько 8 тис. подають звітність. Що робити з рештою? Це "мертві" або "сплячі" акціонерні товариства. Ми повинні поховати їх чи розбудити", - підкреслив Тевелєв.

Читайте також: НКЦБФР не побачила ознак маніпулювання в рості акцій "Укрнафти", - Тевелєв