ua en ru

НКЦБФР не побачила ознак маніпулювання в рості акцій "Укрнафти", - Тевелєв

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) не побачила ознак маніпулювання в недавньому рості вартості акцій "Укрнафти", коли вартість однієї акції злетіла до 800 грн., Однак комісія продовжує уважно стежити за торгами по цьому паперу. Про це глава НКЦПФР Дмитро Тевелєв розповів в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

У січні НКЦПФР застосувала санкції відносно компанії "Трійка Діалог Україна" за маніпуляції з цінними паперами при експірації ф'ючерсу на індекс UX. У зв'язку з цим Тевелєв повідомив, що заявки на продаж компанії "Трійка" подавав один клієнт, який зареєстрований на Кіпрі і є пов'язаною особою "Трійки".

"Подавав заявки на продаж, і в результаті цих дій відбулися стрибки індексу. До речі, представники "Трійки" в суді заявляли, що її провини немає, що це клієнт давав заявки, а компанія тільки виконувала їх як торговець. Але коли ми на сайті побачили список афілійованих осіб "Трійки" і в їх числі цю кіпрську компанію, сумніви, на наш погляд, підтвердилися", - заявив він.

Разом з тим, Тевелєв заявив, що в недавньому зростанні вартості акцій "Укрнафти", коли вартість однієї акції розігнали до 800 грн., Комісія не побачила ознак маніпуляції.

"У законі і нормативних документах досить чітко сформульовані ознаки маніпулювання, але у випадку "Укрнафти" ми поки їх не бачимо. Операції проходили у великих обсягах, в них брало участь багато торговців. Зазвичай, якщо ціни піднімаються штучно, то бере участь вузьке коло осіб. В цьому випадку ми не можемо говорити про маніпулювання", - заявив Тевелєв.

Однак він підкреслив, що НКЦПФР уважно стежить за тим, що відбувається з цими паперами, однак поки у Комісії немає підстав відкривати провадження або починати процесуальні дії відносно тих, хто бере участь у торгах.

"Тут мають місце ринкові й інформаційні фактори, що впливають на ціну акцій. Іншого ми поки не бачимо", - підкреслив Тевелєв.

Читайте також: НКЦПФР анулювала ліцензію на провадження професійної діяльності MMCIS Investments