ua en ru

Іран пропонує обговорити варіанти "уранової операції" в РБ ООН.

Іран пропонує обговорити перспективи операції по обміну його низькозбагаченого урану на готове ядерне паливо в Раді Безпеки ООН. Як повідомило сьогодні іранське державне радіо, МЗС Ісламської Республіки хотів би провести прямі консультації з цього питання зі всіма членами Радбезу ООН, "окрім одного" - ймовірно, Сполучених Штатів Америки. Тегеран і Вашингтон не мають дипломатичних відносин.

Як заявив іранський міністр закордонних справ Манучехр Моттакі, представники Ісламської Республіки протягом подальших 10 днів "відвідають Китай, Росію, Ліван і Уганду з метою налагодження діалогу", передає РБК з посиланням на Associated Press.

Нагадаємо, що в Раду Безпеки ООН входять 5 постійних членів - Росія, США, Китай, Франція, Великобританія - і 10 непостійних учасників: в даний час це Австрія, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Габон, Японія, Ліван, Мексика, Нігерія, Туреччина і Уганда.

У жовтні 2009 р. іранські представники на переговорах з Міжнародним агентством по атомній енергії (МАГАТЕ), Росією, Китаєм і західними державами погодилися, в принципі, на вивіз до Росії на дозбагачення частини запасів низькозбагаченого урану з їх подальшою конвертацією у Франції в готове ядерне паливо для тегеранського дослідницького реактора. Це ядерне паливо було б непридатне для створення атомної зброї. Проте згодом Іран почав висувати все нові і нові вимоги до уранової операції, пояснюючи це недовірою до світових держав. У результаті Тегеран фактично відкинув пакет пропозицій МАГАТЕ в його первинній формі, хоча неодноразово заявляв, що готовий обміняти частину своїх запасів НЗУ на ядерне паливо в межах своїх меж і, можливо, не весь об'єм відразу, а послідовними синхронними порціями. Захід не готовий піти назустріч Ірану в цих вимогах.