ua en ru

Інститут заочного кримінального провадження відповідає міжнародній практиці, - ПР

Інститут заочного кримінального провадження відповідає міжнародній практиці.

Інститут заочного кримінального провадження відповідає міжнародній практиці. Про це заявив народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Володимир Олійник, повідомляє прес-служба ПР.

За словами народного депутата, запропоновані зміни до законодавства щодо введення інституту заочного кримінального провадження обумовлені відсутністю в чинному законодавстві процедури притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від прибуття в органи попереднього розслідування або суду.

Наявність таких прогалин призводить на практиці до неможливості забезпечити реалізацію принципу невідворотності кримінального покарання і належним чином захистити публічні інтереси держави і права осіб, постраждалих від кримінального злочину.

"Введення такого механізму - інституту заочного кримінального провадження - відповідає міжнародній практиці й існує в законодавстві ряду європейських країн, таких як Франція, Італія, Бельгія, Швейцарія та інших", - зазначив Олійник.

Наявність процедури заочного кримінального провадження не викликає заперечень і з боку Європейського суду з прав людини за умови, що при цьому дотримуються гарантії, що забезпечують права особистості, закріплені Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, підкреслив парламентарій.