ua en ru

Індекс прибутковості інвестування в 2011 р. знизився на 6% на тлі кризи в ЄС і нестійкого відновленням світової економіки, - дослідження

У 2011 р. глобальні ринки вперше з 2008 р. продемонстрували зниження капіталізації - минулий рік став розчаруванням для інвесторів. Індекс загальної прибутковості інвестування (TSR) MSCI All Country World Investable Market знизився приблизно на 6%, відображаючи стурбованість ринків європейським кризою і нестійким відновленням світової економіки, наголошується в дослідженні The Boston Consulting Group (BCG).

Інвесторів розчарували раніше дуже перспективні ринки БРІК, а також скандинавські країни, а ось США і ряд країн, що розвиваються на чолі з ПАР, навпаки, показали приріст прибутковості інвестування.

BCG проаналізувала TSR більше 5 тис. компаній з 40 країн і 37 галузей економіки і виявила, що в 2011 р. лише шість країн продемонстрували позитивний TSR, тоді як в 2008-2010 рр. таких було дев'ять. Серед успішних країн лідером стала ПАР (TSR +10%), на другому місці - Філіпіни (+8%). В цю групу також увійшли США і ще три країни, що розвиваються (Індонезія, Малайзія і Таїланд).

"Ці країни, що розвиваються, демонструють високі темпи зростання і не є переоціненими на відміну від країн БРІК. Багато компаній зараз переорієнтовуються на ці ринки", - сказав РБК daily один з авторів дослідження, партнер BCG Франк Плашке.

Примітно, що, незважаючи на економічне зростання в країнах БРІК, їх фондові ринки зберігають гнітючу динаміку. У 2011 р. збитки акціонерів Бразилії, Росії, Індії та Китаю виражалися двозначними цифрами, що відображає зниження невиправдано високих очікувань інвесторів на економічне зростання в цих країнах.

Серед аутсайдерів опинилися майже всі європейські країни, що не дивно на тлі безперервного кризи. Але і в Європі тенденція змінилася: якщо за результатами 2010 р. скандинавські країни демонстрували досить високі показники в порівнянні з більш південними країнами, то в 2011 р. Фінляндія і Данія опинилися серед тих, хто програв. Тільки Швеції вдалося зберегти позитивний показник TSR з 2008 р. по 2011 р.

У США, які увійшли до групи країн-переможців, виявилося найбільше компаній - лідерів по створенню вартості. Якщо в топ-десятці 2010 р. американських корпорацій було сім, то за підсумками 2011 р. тільки одна компанія - British American Tobacco - базується не в США. Втім, і два роки тому, і в минулому році в рейтинг лідерів по TSR потрапили тільки великі міжнародні компанії з розвинених країн.

Три компанії з топ-10 - Visa, страховик UnitedHealth і Apple - стали лідерами зі створення акціонерної вартості завдяки активному росту. Решта сім належать до так званих грошових верстатів, тобто створюють акціонерну вартість в основному за рахунок постійного підвищення рентабельності, а також повернення значної частки вільних грошових коштів на користь акціонерів.

Особливо показовим випадком "грошових верстатів" є тютюнова промисловість. У лідерах виявилися відразу три тютюнові компанії - Philip Morris International, British American Tobacco і Altria Group. І це не дивно: дивідендна прибутковість акцій у концернів з ринковою капіталізацією понад 1 млрд дол. за минулий фінансовий рік склала 5,1%. Для порівняння: по інших галузях середній показник - всього 1,5%.

Зазначимо, що стосується БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай), то, згідно з дослідженням компанії Maplecroft, країни блоку не стали менш вразливими до світових потрясінь, незважаючи на їх сильне економічне зростання в останні чотири роки.