ua en ru

Ічня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складі

Ічня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складі Снаряди з військового складу долітали у двори ічнянських будинків (Сергій Грішин, РБК-Україна)

В Україні вибухнув черговий військовий склад. Жителів міста Ічня Чернігівської області та найближчих сіл евакуйовано. Це вже четверта пожежа на арсеналах з початку війни на Донбасі. Силовики припускають, що причиною стала диверсія. Кореспонденти РБК-Україна дізнавалися, хто відповів за пожежі на інших військових складах, і з'їздили в Ічню, щоб подивитися, як влада справляється з катастрофою.

З початку війни на Донбасі в Україні загорівся вже четвертий військовий склад. Навчені гірким досвідом чиновники та військові вже знають, як організувати евакуацію мирного міста та обійтися без людських жертв. Тим не менш, сховища продовжують вибухати, і громадяни знову у прямому ефірі спостерігають, як горять їхні податки.

Пролітаючи над Дружбою

Вночі у вівторок, 9 жовтня, жителі районного центру Ічня на Чернігівщині прокинулися від вибухів. У будинках повилітали вікна, зі стін відпадала плитка. Небо в південній стороні міста горіло.

До лінії фронту звідси 600 кілометрів, до Києва – 160, а ось до військової частини біля селища Дружба всього шість кілометрів. Тут знаходиться третій за величиною арсенал в Україні, він і здетонував.

Пізніше вартові на допиті розкажуть, що вибухи почалися близько 3:30 в різних точках складу. Це створило багато чуток про диверсії, цю ж версію розглядають Служба безпеки України і Міністерство оборони. Військова прокуратура відкрила справу за статтею "недбале ставлення до військової служби".

В Міноборони стверджують, що незадовго до інциденту вивезли половину боєприпасів. Мовляв, на складі залишилося переважно стрілецьке озброєння. Але поля навколо Дружби всіяні уламками реактивних снарядів, а болванки від "градів" прилетіли у двори ічнянських будинків.

Ічня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складі

Фото: болванки від "градів" мешканці Ічні знаходили у дворах (Сергій Гришин, РБК-Україна)

До ранку вівторка у райцентрі та навколишніх селах почалася евакуація. Снаряди детонували по кілька разів в секунду і хаотично розліталися по окрузі. Силовики перекрили 30-кілометрову зону для літаків і поїздів, на дорогах з'явилися блокпости.

У зоні ураження опинилися 38 населених пунктів. З початку рятувальної операції військові, місцеві влади та волонтери евакуювали понад 12 тисяч людей. Цього разу обійшлося без жертв.

Вибухова тенденція

З моменту початку війни на сході України загорівся вже четвертий арсенал. В кінці жовтня 2015-го року від сигнальної ракети почалася пожежа на військовому складі в Сватове Луганської області. За звинуваченням у недбалості був заарештований майор Олександр Литвиненко, який відповідав за прийом і видачу боєприпасів. У січні минулого року йому продовжили утримання під вартою, з тих пір про долю Литвиненко ЗМІ не повідомляли.

У березні минулого року здетонували сховища в місті Балаклія Харківської області, де перед першим вибухом очевидці нібито чули шум безпілотника. Через недбалість був звільнений начальник збереження озброєння підполковник Сергій Кравченко. Днями він повернув собі посаду через суд, йому компенсували зарплату за півтора року.

В кінці вересня минулого року загорілися склади в Калинівці під Вінницею. Там зберігався один з найбільших арсеналів в Україні, у тому числі ракети систем залпового вогню "Град", "Смерч" і "Ураган". На даний момент про звільнених або затриманих за цим епізодом нічого не відомо.

В результаті вибухів на військових сховищах за останні роки загинуло шість осіб, ще п'ятеро були поранені. Відновлення постраждалих міст і сіл обійшлося держбюджету більше ніж у 300 мільйонів гривень. Стільки ж у минулому році Кабмін виділив на охорону арсеналів. Масштаби втрат головний військовий прокурор Анатолій Матіос після вибухів у Калинівці оцінив як "страшні сотні мільярдів гривень".

Ічня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складі

Фото: евакуація мешканців Ічні (Владислав Красинський, РБК-Україна)

У кожному зі згаданих випадків силовики заявляли про можливу диверсію. Найпопулярнішою стала версія про дронах, які підривають склади. Доказів цієї версії поки немає. Правда, рік тому над сховищем біля Ічні дійсно літали літаки. Годинні намагалися збити їх, але безуспішно.

Члени парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони тоді з'їздили на цей об'єкт. Частина боєприпасів лежала прямо під відкритим небом, військовим рекомендували перенести їх в спеціальні бетонні сховища. Голова комітету Сергій Пашинський стверджує, що замовив і передав Міноборони відповідний проект.

"Також, завдяки підтримці народних депутатів, ми внесли зміни в законодавство, які максимально спрощують будівництво таких споруд на території військової частини. Пройшов рівно рік...", – написав він у Facebook.

Міністр оборони Степан Полторак на зборах силовиків з президентом повідомив, що в 3:20 9 жовтня синхронно були підірвані три сховища арсеналу військової частини 1479, через 20 хвилин – ще кілька. СБУ також розглядає версію навмисного підпалу з метою приховати крадіжки боєприпасів і порушення пожежної безпеки.

Поки в Києві вирішували, хто винен у трагедії, кореспонденти РБК-Україна вирушили в епіцентр подій – в Ічню.

Нетиповий день в райцентрі

В досвітні годинники 11-тисячне місто був на ногах і в сум'ятті. Під гуркіт вибухів його жителі збирали найцінніше і їхали подалі від багряного заграви. Оперативно спрацювали волонтери: вдалося вивезти всіх бажаючих без особливої паніки.

В 9 ранку Ічня практично спорожніла. На центральній площі біля Будинку культури стоїть маршрутка з поліцейськими. Побоюючись мародерства, влада направили в 30-кілометрову зону 400 силовиків для патрулювання.

Всі магазини і держоргани закриті. Перед "Ощадбанком" стоять три машини інкасаторів, блокуючи підходи. Світла немає, зв'язку майже теж. Здається, що з місцевих у місті залишилися тільки бродячі собаки, вперті люди похилого віку та похмельные гультяя.

Останні пристають до журналістів з вимогою "розповісти всю правду про вибухи", висуваючи по ходу розмови конспірологічну, але не дуже переконливу версію того, що сталося:

– Головне: потрібно говорити, що були квадрокоптеры, вони літали. Потім були хлопці в балаклаві, диверсанти! Що ходили тут... Може якісь колектори борги вибивали, ніхто точно не знає.

– Вам не здається дивним, що диверсанти ходять у балаклаві?

– Так я ж і кажу.

"Інформоване" співрозмовник, який представився Сергієм, в кінці розмови зізнається, що сам недавно приїхав в Ічню з іншого села на велосипеді подивитися, що відбувається.

Біля міськради стоять шість автобусів, в основному шкільних. Транспорт підігнали місцеві влади, але евакуювати вже нікого. Поруч зібралися близько десятка машин активістів з "С14" та "Національних дружин". Вони проводили рейди в селищі біля палаючого арсеналу, вишукуючи тих, хто не встиг покинути небезпечну місцевість.

Ічня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіФото: місцева влада підігнала шкільні автобуси для евакуації населення (РБК-Україна)

Через годину в Парафіївку за 20 кілометрів від пожежі прилетів прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Тут розгорнули оперативний штаб, сюди звозили жителів Ічні та найближчих сіл.

"Головне, щоб ніхто не загинув, життя і здоров'я – пріоритет. Ми будемо стежити за ліквідацією пожежі. Ми допоможемо відновити їх у разі необхідності. Всіх заспокоюю", – сказав прем'єр.

На дорозі біля сільради, де засідає штаб, як на параді вибудувана техніка: "Кугуари", пожежні машини і транспорт вибухотехніків. Поруч бійці київського полку поліції особливого призначення з автоматами проходять інструктаж.

Прем'єр їде і всі роз'їжджаються працювати. У штабі з'являється робоча обстановка. Перший заступник голови ДСНС Олег Мельчуцкий роздає останні вказівки.

– Ось людина сидить в Ічні. У нього в будинку вилетіли шибки і дах пробита. Обстрілів стало менше, він хоче налагодити свій побут. Він повинен прийти в центр міста, де буде намет або машина з нашим людиною. Щоб його як мінімум зорієнтувати, де отримати шифер, скло, плівку. Якщо цього не зробити, у вас під адміністрацією буде мітинг і що ви будете з цим робити потім?, – сказав Мельчуцкий.

Ічня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складіІчня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складі

Фото: військові та поліцейські намагаються взяти ситуацію в Ічні під контроль (РБК-Україна)

Проблему відсутності комунікації відчули і ті, хто прийняв у себе тимчасових переселенців. Завідувач дитячим садом і головний лікар амбулаторії говорять, що людей вони поселили, але на скільки - невідомо.

– Ми нічого не знаємо, нам ніхто нічого не казав, – відповіли обидва. Питання харчування та розміщення на перших порах вирішували силами волонтерів.

На брифінгу оперативного штабу говорили про гасінні пожеж в Ічні, евакуації, грамотній роботі місцевої влади, але ні півслова про ситуацію з палаючими складами.

– Ці питання до СБУ і військовим, потрібна спеціальна техніка, у нас її немає, – пояснив один зі спікерів. Представника військових на засіданні не було.

На зворотній дорозі в Ічню, недалеко від епіцентру вибухів серед покинутих будинків спокійно прогулювався літній чоловік.

– Дядьку, вам не страшно?

– Мені?! Та я танкіст, офіцер танка. Мені п***й (все одно, - ред)!

– Чому вибухнув склад, знаєте?

– Там на краю села новий будинок дорогою, вони його продали. Тут продали, а самі в Київ поїхали. Прямо тут дрони приземлялися, – коротко пояснив співрозмовник і пішов далі, не став вдаватися в деталі.

До п'ятої години вечора в центрі Ічні досить людно: працюють вибухотехніки, рятувальники, поліція, допомагають активісти та волонтери. Із-за напливу клієнтів навіть відкрився тютюновий кіоск.

Перехватываем місцевого жителя на півдорозі туди. Григорій поспішає купити сигарети. Вночі разом з сином він поїхав у сусіднє село, але вирішив повернутися, бо як потрібно дивитися за господарством.

– Під ранок так гепнуло, шо думали ядерний вибух. Налаштували цих військових баз, мати їх. У сусідів вікно вилетіло і в лікарні скла прибило хвилею. Вночі тут був кошмар, бігали з козами і дітьми. Потім вже організовано поїхали, – розповів чоловік.

Ічня в евакуації: як мирне місто пережило перший день вибухів на військовому складі

Фото: уламки та осколки снарядів, що розлетілися по околицях (РБК-Україна)

До вечора місцеві жителі поодинці почали повертатися додому. Пояснили, що бояться мародерів. Але були й такі, хто відмовився від евакуації, не дивлячись на вмовляння рятувальників. Толік живе практично в центрі. В його двір впав снаряд від "Граду".

– Ми п'ять років тому знали, що це станеться. Питання було в тому, коли. Ось "подаруночок" прилетів. Дружина у мене на базі цієї працює, сказала: ти не бійся, вона без заряду, – уточнив він.

Чоловік залишився один в двоповерховому будинку на 16 квартир стежити за майном.

– Мені 61 рік, куди я поїду, на підлозі в спортзалі спати? У мене тиск. Залишився тут за господарством доглядати. Сусіди телефонували, просили курей випустити, погодувати собак. Якщо що – в підвал сховаюся.

– Не боїтеся, що "Град" вкрадуть?, - запитуємо, вказуючи снаряд.

– На металобрухт її ніхто не понесе, попередили, що за крадіжку військового снаряда три роки тюрми одразу, – розсміявся Толік.

У двір заїхала машина вибухотехніків. Двоє працівників ДСНС ходили навколо застрягла в асфальт болванки, зі знанням справи штовхаючи її ногами. Від чого присутнім поруч стало трохи некомфортно. Чоловіки спробували витягнути "Град" руками – той не піддався.

Машина поїхала далі, підстрибуючи на розбитих дорогах. В її багажнику дзвінко торохтіли снаряди. З настанням темряви почастішали вибухи. Небо на південь від Ічні знову горіло.