ua en ru

Вибух у Балаклії: подробиці

Вибух у Балаклії: подробиці Фото: вибух у Балаклії

Вибух у Балаклії стався на військовому складі

Вибух в Балаклії на великому складі боєприпасів стався вночі 23 березня, в місті оголошена евакуація. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

24 березня

Під уламками будинку знайшли загиблу

Після вибуху в Балаклії під уламками зруйнованого будинку в місті вчора була знайдена мертва жінка 1951 року народження. Про це сьогодні під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій України Микола Чечоткін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Пізно ввечері в ході обстеження житлового сектора під зруйнованими конструкціями будівлі знайдена загибла жінка 1951 року", - заявив Чечоткін.

Голова ДСНС зазначив, що в результаті вибуху на складах боєприпасів осколкові поранення голови отримала жінка 1962 року народження.

Вибух в Балаклії: сапери почали розмінування території

На місці вибуху в Балаклії працюють інженерно-саперні підрозділи Збройних сил України. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

"На місце події прибули сили інженерно-саперних підрозділів Збройних сил України. Зараз вони почали розмінування території, прилеглої до майданчиків з озброєнням, і знаходяться в готовності до розмінування території складів", - відзначають в повідомленні.

Також повідомляється, що сьогодні вранці була проведена авіаційна розвідка місцевості для виявлення вогнищ пожежі. Також проведено інженерну розвідку.

"Станом на 8 годину 24 березня інтенсивність вибухів на місці надзвичайної події в Балаклії значно зменшилася", - додають в Міноборони.
До сих пір до епіцентру вибухів на артилерійських складах в Балаклії не може безпечно дістатися пожежна техніка, тому залишається тільки чекати. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

"Тут єдине, що залишається - це чекати, тому що радіус дії снарядів, які там зберігалися, досить високий, тому з вертольота цей пожежу не загасиш. Туди неможливо підійти іншій техніці, я б не став переоцінювати пожежні танки, вони мають дуже обмежений радіус дії", - констатував Варченко.

Він також додав, що до складів в Балаклії неможливо під'їхати ближче, не піддаючи небезпеці пожежників.

"Насправді, на пару кілометрів до епіцентру вибухів, до цих складах неможливо під'їхати, не піддаючи небезпеці співробітників", - сказав Варченко.

Генштаб почав ліквідацію наслідків вибуху в Балаклії

Генеральний штаб Збройних сил України заявив про початок ліквідації наслідків вибуху в Балаклії (Харківська область). Про це прес-служба Генштабу повідомила на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"На 65 Арсеналі розпочато етап ліквідації наслідків надзвичайної події... Зараз істотно зменшилася кількість вибухів. Вранці проведена повітряна і наземна розвідка. За їх результатами, можна говорити про те, що етап локалізації завершено і ми, військові, приступаємо до етапу практичної ліквідації негативних наслідків ", - наголошується в повідомленні.

На 65 Арсеналі розпочато етап ліквідації наслідків надзвичайної події Станом на ранок 24 березня ситуація в районі надз...

Опубліковано Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 24 березень 2017 р.

До локалізації ситуації залучено близько 1000 військовослужбовців ЗСУ, які виконують завдання у тісній координації з фахівцями Державної служби з надзвичайних ситуацій і співробітниками правоохоронних органів.

"На технічній території буде працювати спецтехніка, в тому числі 6 пожежних танків і дві інженерні машини розгородження. На прилеглій до військової частини території завдання виконують 6 груп розмінування, а в місті з учорашнього чергують мобільні бригади військових медиків", - інформує Генштаб.

У той же час евакуйовані через вибухи в Балаклії жителі починають повертатися в місто. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила глава Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична.

Зокрема, Світлична повідомила, що ситуація в Балаклії поступово нормалізується, кількість вибухів на арсеналі вдалося мінімізувати.

Вибухи в Балаклії: НАТО отримало запит від України про допомогу

НАТО отримало запит про допомогу від України через вибухи в Балаклії (Харківська область). Про це йдеться в повідомленні на сайті Альянсу.

"Сьогодні НАТО отримав запит на надання допомоги Україні через вибухи боєприпасів в Балаклії", - йдеться в повідомленні.

23 березня

Повідомляється, що мобільний зв'язок у місті перевантажена або відсутня, стаціонарна - відсутня в деяких місцях. При цьому з Балаклії йде величезний потік машин, виїхати практично неможливо. Крім того, один з евакуаційних пунктів розташований на площі Ростовцева. Місцеві жителі повідомляють, що в районах, наближених до військових складів, практично не залишилося вікон з цілими шибками.

Вибух у Балаклії: з міста евакуюють жителів

Повідомляється, що в Балаклії оголошена евакуація. Частина жителів вивозять в напрямку селища Савинці. У свою чергу жителі Савинець виїжджають з селища. У напрямку села Петровське з Балаклії утворилася "пробка".

Наголошується, що радіус 50 км від епіцентру вибухів оголошено зоною надзвичайної. З центральної площі Балаклії людей автобусами евакуювали в Шевелевку, там людей розміщують у школі. "Загальна площа арсеналу - 368 га і 138 000 тонн боєприпасів. Від місця детонації шляхом встановлення блокування організована умовна семикілометрова межа зони небезпеки розльоту боєприпасів. Даних про людські жертви немає", - написав військовий прокурор Анатолій Матіос у своєму Facebook.

altalt

Фото: вибух у Балаклії

В Держслужбі з надзвичайних ситуацій вже заявили, що до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації від ДСНС залучено 250 осіб особового складу та 50 одиниць техніки, також приведений в готовність резервні сили і засоби, у тому числі піротехнічні розрахунки. "До місця події вилетіла оперативна група на чолі з виконуючим обов'язки Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Мельчуцким А. Р.", - наголошується в повідомленні на сайті ДСНС.

У свою чергу Міністерстві оборони уточнили, що пожежа на складі боєприпасів в Балаклії почався в 2:45 ночі.

"Вживаються всі заходи щодо локалізації та гасіння пожежі на місці. Зараз причини події уточнюються. Розгорнуто штаб гасіння пожежі", - йдеться в повідомленні Міноборони.

Вибух на складах в Балаклії кваліфікували як диверсію

Вибух в Балаклії на артилерійських складах кваліфікували як диверсію Про це на своїй сторінці в Facebook написав головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Про Балаклію без паніки (оновлюється) За попередніми даними (тепер вже результатами слідчих дій) слідчо-прокурорської р...

Опубліковано Анатолієм Матіосом 22 березень 2017 р.

"За попередніми даними (тепер уже результатами слідчих дій слідчо-прокурорської групи військової прокуратури Харківського гарнізону та слідчого підрозділу СБУ в Харківській області, які знаходяться на місці події), в результаті диверсії сьогодні вночі в 2 години 46 хв. на кількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння (танкові і артилерійські снаряди 125 і 152мм) поблизу міста Балаклія Харківської області стався вибух (виникла пожежа), що викликав детонацію боєприпасів", - повідомив Матіос.

Вибух в Балаклії: створено робочу групу з дослідження пошкоджень житлових будинків

Створено робочу групу експертів з обстеження можливих пошкоджень в результаті вибуху на складі боєприпасів в Балаклії житлових і цивільних будівель. Про це віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко написав в Twitter.

1/2 # Балаклія Створена робоча група експертів з обстеження можливий пошкоджень житлових та цівільніх будівель.

"У зоні працює обласний штаб з надзвичайних ситуацій спільно зі штабом Міноборони. Йде евакуація жителів. Створено робочу групу з обстеження можливих пошкоджень житлових і цивільних будівель", - написав Зубко.

Прикордонники посилили охорону кордону

Після вибуху в Балаклії на артилерійських складах Державна прикордонна служба (ДПСУ) посилила охорону східного ділянки кордону. Про це повідомляє прес-служба ДПСУ в Facebook.

"У зв'язку з пожежею, яка виникла сьогодні вночі на окремих ділянках бази озброєння, яка розташована в місті Балаклія Харківської області, Державна прикордонна служба України посилила охорону східного ділянки кордону. Зокрема, силами підрозділів Регіонального управління і резервів відомства збільшена щільність прикордонних нарядів поза пунктами пропуску, посилені заходи безпеки в пунктах пропуску, уточнено взаємодію з ВС України, Службою безпеки, ГСЧС, Національною поліцією і Національною гвардією ", - повідомили у відомстві.

Також повідомляється, що зараз обстановка на ділянках кордону в межах Чернігівської, Харківської, Сумської та Луганської областей контрольована. Всі пункти пропуску працюють в штатному режимі.

До ліквідації наслідків вибуху ГСЧС привернула 250 чоловік особового складу та 50 одиниць техніки, приведені в готовність резервні сили, в тому числі піротехнічні розрахунки, повідомляє прес-служба ГСЧС.

Вибух на складах в Балаклії: на місце події вилетів Гройсман

До місця вибуху в Балаклії Харківської області вилетів прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Про це він написав у своєму Twitter.

"Сьогодні отримав інформацію про вибухи на складі боєприпасів під Харковом. Зараз вилітаю на місце. Головне - забезпечити безпеку громадян. На постійному зв'язку з військовими, керівництвом ГСЧС, керівництвом ОДА, які координують заходи щодо ліквідації цієї надзвичайної ситуації", - написав Гройсман.

Харківська поліція переведена на цілодобовий режим роботи

У зв'язку з вибухами на складах в Балаклії Харківської області поліція Харкова переведена на цілодобовий режим роботи, вводяться піші патрулі. Про це повідомляє спікер Нацполіції Харківської області Олена Баранникова.

"Ситуація досить напружена. Сьогодні о 2:50 ранку весь особовий склад в Харківській області був піднятий по тривозі, зроблений розрахунок сил і засобів для забезпечення охорони порядку в цілодобовому режимі на території Балаклійського району. Для перекриття доріг залучено додаткові сили, розставлені блокпости, залучили сусідні відділи поліції. Щоб забезпечити охорону від мародерства, патрульна поліція буде працювати в цілодобовому режимі і контролювати ситуацію в місті ", - сказала Баранникова.

Поліція також вводить в місті піші патрулі. У місцях, де проводиться евакуація, не працюватимуть школи та дитячі садки, евакуація триває.

Під особливий контроль буде взято контингент, який звільнився з місць позбавлення волі.

Вибух в Балаклії не наніс суттєвої шкоди обороноздатності країни, - Полторак

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що вибухи на складі в Балаклії Харківської області не завдали значної шкоди обороноздатності України. Він також пов'язав події, що відбуваються, з гібридною війною з боку РФ, розв'язаної проти України.

"Я б хотів підкреслити, що все це триває в рамках гібридної війни з боку РФ щодо України. До речі, це вже не перший випадок проведення диверсій на наших об'єктах стратегічного значення. Ще в грудні 2015 року подібний випадок був в Балаклії на цих складах. тоді ми чіткими діями, це було вночі, побачили своєчасно, тому що спочатку була пожежа, спрацювали і попередили такі наслідки. на жаль, сьогодні сталися вибухи, і вони тривають в даний час. Крім того, я хотів би донести до вас інформацію попередню, що значної шкоди обороноздатності країни ці вибухи не завдали", - сказав міністр на брифінгу.

"У нас є дуже дружня країна - РФ. Я думаю, в першу чергу, це можуть бути представники, які допомагають терористичним угрупованням і виконують бойові завдання, а ми на сьогоднішній день їх нараховували в зоні проведення АТО до 4,5 тис. особового складу регулярних військ РФ, ну, і, звичайно, представники терористичних угруповань ДНР і ЛНР", - додав Полторак.

Він додав, що пожежа на складі в Балаклії Харківської області триває, горить третина арсеналу.

"Сьогодні відбулися вибухи, і вони, на жаль, тривають досі. В даний час, на жаль, пожежа не локалізована, і вона триває десь на третині всього арсеналу", - повідомив Полторак.

Вибух на складі в Балаклії: евакуйовано 20 тисяч осіб

За повідомленнями ДСНС, з Балаклії і бліжлежащіх сіл евакуйовано майже 20 тисяч осіб. Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

Станом на 7:30 23 березня триває евакуація населення:

з с. Вербівка евакуйовані 2700 осіб в с. Пришиб (відстань 16 км від м. Балаклія).

з с. Яковенково - 806 чоловік населення в Волохів Яр (20км від м. Балаклея).

з м. Балаклія евакуйовано понад 16317 чоловік.

Всі вибухи відбуваються на технічній території арсеналу. Але спостерігаються поодинокі випадки розльоту осколків, повідомляють в ДСНС.

altalt

Фото: вибух в Балаклії

"Жителів міста Балаклія та прилеглих сіл, які постраждали від вибухів на базі озброєння, тимчасово розселять в установах сфер освіти та соцзахисту на території району", - повідомила глава Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.

"На засіданні оперативного штабу мною було поставлено завдання щодо підготовки установ до прийому людей. Також зараз вирішується питання виділення матеріальної допомоги постраждалим. Про проведення відновлювальних робіт зможемо говорити після того, як пожежа буде локалізована", - додала вона.

На місці події від ДСНС задіяно 55 автоцистерн, 24 одиниці допоміжної техніки ДСНС і 362 людини особового складу. Також працює 25 автомобілів швидкої допомоги, більше 100 співробітників швидкої допомоги, від Національної поліції - 40 автомобілів і більше 150 чоловік особового складу.

На залізничній станції с. Шебелинка чергують два пожежних потяги.

Вибух в Балаклії: поліція перекрила дороги

У зв'язку з вибухом на складі в Балаклії обмежено рух транспортних засобів на автодорогах Харківської області:

По-210103 Балаклія - ​​Яковенково, 0-40 км;
Р-78 Харків-Зміїв-Балаклія-Гроховатка, 77-90 км;
Т-21-10 Шевченкове-Балаклія-Первомайський-Кегичівка, 22-43 км;
По-210102 Балаклія-Бригадирівка, 0-10 км;
З-210131 під'їзд до села Вербівка, 0-1 км.

Про це повідомили в дорожній поліції.

Також "Украерорух" закрив для польотів небо в радіусі 40 кілометрів в радіусі Балаклеї. Про це повідомляє заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк в Facebook.

"Украерорух" тимчасово закрив небо в радіусі 40 км від місця події", - написав Лавренюк.

Також Лавренюк повідомив, що на даний момент персонал залізничної станції в місті Балаклія евакуйований. "Персонал залізничної станції в м Балаклія евакуйований. При необхідності"Укрзалізниця" готова надати поїзда для евакуації населення. Зараз таких запитів не надходило", - сказав він. Також ухвалене рішення про відрядження на місце події першого заступника міністра інфрастуркутри Євгена Кравцова з метою організації робіт і координації дій.

Також і "Укрзалізниця" обмежила рух поїздів через вибухи в Балаклії

У зв'язку з вибухами в Балаклії Харківської області, регіональним філіалом "Південна залізниця" ПАТ "Укрзалізниця" прийнято рішення про обмеження руху ряду приміських поїздів.

Так, з 23 березня обмежено рух приміських поїздів на ділянці Шебелинка - Балаклія - ​​Савинці. Потяги, які відправляються з Харкова в напрямку Ізюма та Балаклеї, курсуватимуть тільки до станції Шебелинка. Поїзди, що йдуть з Ізюму до Харкова, курсуватимуть тільки до станції Савинці.

У зворотному напрямку потяги курсуватимуть відповідно до свого графіку.

Крім того, 23 березня скасований курсування поїзда №6445 / 6446 Харків - Красний Лиман - Харків.

Рух залізничного транспорту по станції Балаклія призупинено і організовано за резервною схемою. На станції Шебелинка чергують два пожежних потяги регіональної філії "Південна залізниця" ПАТ "Укрзалізниця".

Вибухи в Балаклії тривають, - ДСНС

Вибухи на складах в Балаклії Харківської області тривають.

Про це сьогодні в ході брифінгу повідомив заступник директора департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Петро Коротинський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз тривають вибухи різної інтенсивності. Насамперед була організована евакуація людей з частини Балаклеї і прилеглих населених пунктів. В даний час, за оперативною інформацією, евакуйовано 19 тис. осіб", - сказав він.

В даний час, за даними ДСНС, інформації про загиблих або поранених не надходило.

Балаклія відключена від газопостачання, додали в ДСНС.

Вибухи в Балаклії: над складами перед пожежею помічали безпілотник

Перед вибухом на складі в Балаклії були помічені безпілотники. Про це заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос під час брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"На даний момент відомостей про потерпілих немає. Перед вибухом відзначався гул літака, після чого стався вибух", - сказав Матіос.

Він зазначив, що на даний момент пожежу не гасять в зв'язку з тим, що до цих пір детонують боєприпаси. Військова прокуратура кваліфікує подію, як диверсію і недбале ставлення.

"Говорити про випадковість навряд чи доводиться, але ми зобов'язані розглянути обидві версії. Зазначу, що за останні роки посягання на склади боєприпасів відбувалося неодноразово", - додав Матіос.

Збитки від вибухів на складах в Балаклії можуть становити 8 млрд гривень, - Геращенко

Від вибухів на складах в Балаклії Україна може втратити 7,5-8 мільярдів гривень, якщо пожежу не вдасться вчасно загасити. Про це сьогодні в кулуарах Верховної Ради журналістам заявив народний депутат від фракції "Народний фронт" Антон Геращенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"На цих складах зберігаються 175 тисяч тонн боєприпасів. Якщо просто оцінити одну тонну боєприпасів, припустимо, в 2 тисяч доларів, це 300 млн доларів або в періоді на гривню це 7,5-8 мільярдів гривень. Якщо пожежа на складах не вдасться погасити, то може згоріти боєприпасів на 7,5-8 мільярдів гривень", - заявив Геращенко.

Він додав, що 7-8 мільярдів гривень налічує наприклад весь бюджет Національної гвардії. "Подібні вибухи на кількох таких складах можуть позбавити українську армію боєздатності", - зазначив нардеп.

Вибух в Балаклії: відкриті кримінальні провадження

За фактом вибухів на складах в Балаклії відкрито кілька кримінальних проваджень. Про це повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос під час брифінгу в четвер, 23 березня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Військовою прокуратурою, крім того, як внесена стаття 113 ККУ, Службою безпеки України зареєстровано кримінальне провадження за ч. 3, статті 425 ККУ - це недбале ставлення військової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки", - сказав Матіос.

Міноборони посилило охорону складів, - Полторак

Після вибухів на складах в Балаклії міністр оборони Степан Полторак заявив, що відомство посилило охорону арсеналів, складів боєприпасів та баз зберігання.

"Охорону арсеналів, баз і складів, на яких зберігаються боєприпаси посилено", - сказав Полторак на брифінгу.

Він додав, що частини і підрозділи ЗСУ, які виконують завдання в районі АТО, озброєнням та боєприпасами забезпечені в необхідному обсязі.

"Усі підрозділи та військові частини, особовий склад яких виконує бойові завдання в районі проведення антитерористичної операції в достатній кількості забезпечені зброєю та боєприпасами всіх видів. На складах і сховищах створено необхідний оперативний запас боєприпасів для успішного виконання бойових завдань в районі проведення АТО", - заявив міністр.

Вибух в Балаклії: Держказначейство припинило роботу в місті

Через вибухи на складі в Балаклії Харківської області Державна казначейська служба України призупинила роботу свого управління в Балаклійському районі. Про це йдеться в повідомленні Держказначейства.

"Державна казначейська служба України повідомляє, що робота Управління ДКСУ в Балаклійському районі Харківської області сьогодні 23.03.2017 тимчасово припинена у зв'язку з пожежею на складах зі зброєю в місті Балаклія, який викликав детонацію боєприпасів. Про відновлення роботи Казначейства в Балаклійському районі буде повідомлено додатково" , - йдеться в повідомленні.

СБУ встановила свідків вибуху складу в Балаклії, - Грицак

Свідків вибуху в Балаклії встановила слідчо-оперативна група. Про це повідомив голова Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак під час брифінгу в четвер, 23 березня, передає кореспондент РБК-Україна.

"На даний момент триває робота оперативної групи, за попередніми висновками керівника слідчо-оперативної групи, на перше місце виступає версія про вчинення невстановленими особами, скажімо так. Хоча, ми всі здогадуємося, в чиїх інтересах це могло бути скоєно. Внесено кримінальне провадження за статтею 113 - діверсія. Я можу сказати, що встановлені свідки, які бачили, як на склади 65-го арсеналу з летального апарату скинули засоби, які ініціювали пізніше вибух і детонацію. Більше сказати не можу", - сказав Грицак.

Він додав, що керівництво 65-го арсеналу інформувалось спецслужбами раніше про недоліки заходів безпеки.

Під час вибуху в Балаклії постраждала людина

В результаті вибухів на складах в Балаклії Харківської області одна людина поранена, повідомили в управлінні Національної поліції України в Харківській області.

За словами керівника відділу комунікацій управління Нацполіції в Харківській області Олени Баранник, одна людина з пораненням в скроню доставлена до Балаклійської центральної районної лікарні.

Станом на 13 годину відбулося розширення району, охопленого вогнем, локалізувати пожежу поки не вдалося.

Представник Міністерства оборони України Віталій Саранцев повідомляє: "Військовослужбовці Збройних Сил України та представники ДСНС роблять все можливе для ліквідації катастрофи. Проведено евакуацію жителів довколишніх сіл. Працюють бригади, шукають тих, хто не поїхав з небезпечної зони".

Повідомляється також, що на локалізацію пожежі знадобиться 2-3 дні. Ситуація залишається небезпечною.

У Балаклію доставили 300 військових

Через вибухи в Балаклії (Харківська область) Міністерство оборони України направило до міста 300 військовослужбовців. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив Степан Полторак.

"Щойно прийняв рішення про збільшення кількості особового складу, задіяного в заходах щодо блокування небезпечної території навколо пожежі в Балаклії. Ще до 300 військовослужбовців ЗСУ посилять підрозділи, які вже виконують завдання на місці події", - йдеться в повідомленні.

Володимир Гройсман заявив, що на складах надзвичайна ситуація триватиме від трьох до семи днів.

"Нам потрібно ще кілька днів - від 3 до 7 днів може відбуватися [надзвичайна] ситуація. Я ще раз підкреслюю, що ми будемо готові з розмінування, будівельними матеріалами", - сказав Гройсман.

На даний момент розгорнуті пункти для евакуації людей і їх короткострокового перебування. Також поставлено завдання зарезервувати в готелях інших міст не менше 3 тис. місць для короткострокового перебування людей.

Порошенко доручив головам ОДА допомогти постраждалим

Президент України Петро Порошенко доручив главам обласних і Київської міської державних адміністрацій допомогти постраждалим від вибухів у Балаклії Харківської області.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Повідомляється, Порошенко дав доручення главам обласних і Київської міської державних адміністрацій вжити невідкладних заходів для надання допомоги жителям Балаклійського району Харківської області, які постраждали в результаті пожежі на складах зберігання ракетно-артилерійського озброєння.

"У переліку першочергових заходів - забезпечення будівельними матеріалами (скло, шифер), дизпаливом, продуктами харчування, а також напрямок будівельних бригад для здійснення ремонтно-відновлювальних робіт. На місці події працює Штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, роботу якого координує голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична", - йдеться в повідомленні.