ua en ru

Хакери атакували сайт Нацполіції та поширили фейки

Хакери атакували сайт Нацполіції та поширили фейки Фото: сайт Національної поліції атакували хакери (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Сьогодні, 23 вересня, хакери атакували сайт Національної поліції України та розповсюдили фейки на сторінках обласних управлінь поліції. Зараз головний сайт тимчасово відключено.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства внутрішніх справ у Telegram.

Повідомляється, що несанкціоноване втручання було зафіксовано об 11:45.

"У зв'язку з цим на деяких інтернет-сторінках обласних управлінь поліції була поширена недостовірна інформація. Сайт Національної поліції України тимчасово відключено", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, була поширена неправдива інформація про викид радіації на Рівненській АЕС поблизу Вараша. Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляє, що аварій або інших позаштатних ситуацій на території АЕС не було, станція працює в штатному режимі.

Також на сайті поліції Херсонської області з'явилася новина про нібито загибель американських військових радників. Нібито в бункер на Олешківському полігоні потрапив снаряд, і загинули загалом вісім осіб. При цьому був оприлюднений фейковий список загиблих.

Крім того, на сайті поліції Миколаївській області опублікували фейкову новину про ДТП за участю військових, а на сайті поліції Львівської області - про вибух в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, в результаті чого нібито загинули троє військових.

Фахівці працюють над усуненням несправностей, новини поки будуть публікуватися в соціальних мережах поліції.

Нагадаємо, в липні Рада національної безпеки і оборони України заявила про новий тип DDOS-атак, який в теорії може відключити країну від інтернету. Протягом декількох днів хакери успішно атакували десятки провайдерів по всьому світу, в тому числі в Україні.

Одна з атак нового типу стала найбільшою в історії. Через неї сталося відключення 15% всього світового інтернету і ряду магістральних провайдерів на 30 хвилин.

Детальніше про новий вид кібератак читайте в матеріалі РБК-Україна "Атаки на мережу: наскільки небезпечна нова кіберзагроза для України".