ua en ru

ГПУ підозрює Міноборони у знищенні журналу секретних розмов під час Евромайдану

ГПУ підозрює Міноборони у знищенні журналу секретних розмов під час Евромайдану Фото: ГПУ звинувачує Міноборони знищення секретних документів часів Евромайдана

Суд надав прокурорам доступ до секретних матеріалів Міноборони

Генеральна прокуратура України звинувачує Міністерство оборони у знищенні журналу обліку секретних телефонних розмов керівництва під час подій у Києві у 2014 році. Про це сказано в рішенні Печерського суду Києва від 31 січня 2017 року.

Згідно з документом, Генпрокуратура розслідує організацію та проведення розгону мітингувальників 18 і 19 лютого 2014 року в центрі столиці. Зокрема, досліджується участь у силовий розгін Евромайдана особового складу Служби безпеки України і Міністерства внутрішніх справ.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що для підготовки і проведення запланованої незаконної антитерористичної операції в центральній частині Києва залучалися сили та засоби Збройних сил України. Для комунікації між собою та організації використання сил та засобів ЗСУ колишні керівники Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗСУ в січні-лютому 2014 використовували кошти відкритою і закритою зв'язку ", - йдеться у судовому рішенні.

За встановленими інструкціями, фіксація телефонних розмов проводилася на комутаторах відкритої і засекреченої зв'язку в журналах обліку телефонних переговорів абонентів, який потім повинен був зберігатися в архіві. Однак, прокуратурою було встановлено, що журналу, датованого 2014 роком немає.

"Разом з тим, журнал обліку переговорів, який вівся в 2014 році на комутаторі засекреченого зв'язку, вже знищений", - йдеться в документах справи.

Суд за клопотанням Генпрокуратури надав слідчим доступ до журналу обліку переговорів, датованих січнем-лютим 2014 року на комутаторі відкритої зв'язку Міноборони, і до документів, які підтверджують знищення вказаного журналу.

Також надано доступ до інформації про міжміські, міжнародні дзвінки та дзвінки на номери операторів мобільного зв'язку, які проводилися в Міністерстві оборони в січні-лютому 2014 та іншої інформації, що стосується комунікації між керівниками міністерства та Генштабу в цей період.

Нагадаємо, у ГПУ розповіли подробиці свідчень президента України Петра Порошенка у справі Евромайдана.