ua en ru

ГПУ оголосила Януковича звинувачення в узурпації влади

ГПУ оголосила Януковича звинувачення в узурпації влади

Генеральна прокуратура України оголосила про підозру екс Президенту України Віктору Януковича за статтею 225 Кримінального кодексу України. Про це заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема під час доповіді у Верховній Раді України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Організоване Януковичем угрупування переслідувало низку протизаконних намірів: перше - це узурпація влади, стаття 110, 255 Кримінального кодексу України. З цією метою шляхом тиску на Конституційний суд була відмінена конституційна реформа 2004 р. Двома рішеннями Конституційного суду: від 6 квітня 2010 р. та від 30 вересня 2010 р. було повернуто президентсько-парламентську форму правління. Таким чином Янукович взяв під свій контроль парламент та призначений уряд. Внаслідок конституційного перевороту відбулася фактична узурпація влади", - сказав Ярема.

По-друге, за його словами, Янукович досягав особистого збагачення за рахунок призначення на владні посади приближених до сім'ї осіб та шляхом створення злочинних схем масштабного розкрадання бюджетних коштів.

"Що стосується направлення до суду справ щодо Януковича та його прибічників. Кримінально процесуальне законодавство не дозволяло до останнього часу це робити. Тепер коли прийнято закон про заочне провадження і заочне засудження, ми вже розпочали відповідну роботу. Кілька днів тому за статтею 255 Кримінального кодексу оголосили Януковичу (по підозру - ред.) - це створення злочинної організації, в рамках цього провадження ми будемо направляти справи до суду і притягувати їх до відповідальності", - повідомив Ярема.

Він наголосив, що з відповідним зверненням про видання Януковича Україні вже звернувся до генерального прокурора РФ.

Нагадаємо, 12 січня 2015 р. Інтерпол задовольнив запит України і оголосив Януковича в міжнародний розшук за підозрою в розкраданні коштів в особливо великих розмірах.

При цьому Інтерпол відмовився звинуватити Януковича в розшук за підозрою в узурпації влади.

19 січня 2015 р. Печерський районний суд Києва заочно заарештував Януковича.

В Україні з 1 лютого 2015 р. набрав чинності закон, що дає можливість судити четвертого Президента України заочно.

Як відомо, Янукович у лютому 2014 р. втік з України в Росію. Росія відмовляється її видавати.