ua en ru

Конгрес США зобов'язав Помпео надати документи про контакти з Україною

Конгрес США зобов'язав Помпео надати документи про контакти з Україною Фото: Майк Помпео (flickr.com Gage Skidmore)

У Помпео вимагають надати документи про взаємодію президентів

Комітет Палати представників Сполучених Штатів Америки з іноземних справ зобов'язав держсекретаря Майка Помпео надати документи, що стосуються контактів Вашингтону з Україною. Про це повідомляє Politico.

В рамках процедури імпічменту Трампа від Помпео вимагають надати документи про контакти Вашингтону з Україною. Також комітет планує приєднати до розслідування свідчення п'яти чиновників Держдепартаменту, включаючи спецпредставника з питань України Курта Волкера.

Повідомляється, що Волкер домовлявся з особистим адвокатом Трампа про зустрічі з високопоставленими українськими чиновниками, а також з послом США в Україні Марі Йованович, яку Трамп зняв з посади.

"Документи мають стати частиною розслідування про імпічмент. Ваша відмова або відмова виконати запит буде доказом перешкоди розслідуванню Палати представників в рамках імпічменту", - йдеться в листі до Помпео.

Його підписали голова комітету Палати представників з іноземних справ Еліот Енгель, голова комітету з розвідки Палати представників Адам Шифф і голова комітету з нагляду Елайджа Каммінгс.

Надання свідчень повинні відбутися між 2 і 10 жовтня, в той час як Конгрес буде на двотижневій перерві.

Нагадаємо, у раніше опублікованій скарги співробітника розвідки США стало відомо, що високопоставлені представники Білого дому намагалися приховати всі записи телефонної розмови президентів США і України Дональда Трампа та Володимира Зеленського.

Телефонна розмова між Трампом і Зеленським стала причиною оголошення початку процедури імпічменту президента США. 27 вересня 222 члена Палати представників США підтримали процедуру імпічменту Трампа. Тепер це питання буде спрямоване в Сенат. Щоб прийняти рішення про відставку Сенату необхідно дві третини голосів.