ua en ru

Держпрограма із надання у лізинг аграріям сільгосптехніки виконується неефективно, - Держфінінспекція

Виконання Державної цільової програми реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі на період до 2015 року здійснюється неефективно. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив директор Департаменту державного фінансового аудиту бюджетних програм та діяльності суб'єктів господарювання державного сектору економіки Держфінінспекції України Віталій Максименко, передає прес-служба відомства.

"Ми провели державний фінансовий аудит щодо ефективності використання державних коштів, виділених на виконання цієї програми. І я змушений сказати, що результати аудиту - невтішні", - зазначив Максименко.

Протягом 2010-2012 рр. та за І квартал 2013 р. (період, який підлягав аудиту) на виконання програми було виділено 940,7 млн грн. За рахунок цих коштів було придбано 5775 одиниць сільськогосподарської техніки, зокрема, 211 зернозбиральних комбайнів, 560 тракторів та іншу сільськогосподарську техніку.

Водночас за результатами аудиту, загальна сума неефективно використаних коштів державної підтримки сільгоспвиробників становить 669 млн грн, що складає понад 71 % коштів, виділених на реалізацію програми у досліджуваний період.

Читайте також: ЄБРР підтримав ідею створення лізингових програм для українських аграріїв

Крім того, втрати придбаних активів склали суму 98,3 млн грн, розрахунковий обсяг недоотриманих доходів - 31 млн грн. Ще 165,5 млн грн ПАТ НАК "Украгролізинг" не скерував на виконання заходів програми, а використав на власні потреби (ПАТ НАК "Украгролізинг" і Міністерство аграрної політики та продовольства України є головними розпорядниками коштів, скерованими на виконання програми).

Серед основних чинників, що призвели до неефективного використання коштів програми, були закупівля сільськогосподарської техніки іноземного виробництва (умовами програми передбачено закупівлю техніки українського виробництва); надання у лізинг сільгосптехніки структурам, які не є сільгоспвиробниками; ненадання у лізинг закупленої техніки (у 2010-2012 рр. було закуплено нової сільгосптехніки на суму 151,5 млн грн, яка станом на 01 квітня 2013 р. так і не була передана аграріям у фінансовий лізинг, також у повторний лізинг не передано техніки на суму 146 млн грн); відсутність належного контролю з боку Мінагрополітики, ПАТ НАК "Украгролізинг" та ДП "Спецагролізинг" за збереженням сільськогосподарської техніки, переданої у фінансовий лізинг та на відповідальне зберігання (встановлено відсутність техніки майже на 100 млн грн, не вдалося підтвердити наявність техніки на суму 151,4 млн грн у 45 лізингоодержувачів через їхню відсутність за юридичною адресою).

За результатами проведеного аудиту з огляду на значні суми допущених неефективних витрат Держфінінспекція України запропонувала Кабінету міністрів України визнати роботу Мінагрополітики і ПАТ НАК "Украгролізинг" у частині реалізації заходів програми незадовільною та розглянути питання щодо відповідності займаним посадам керівників, відповідальних за вказані напрями роботи.